Da bo zima bolj bogata.
Sestavine
- 1 kg stročjega fižola
- 1 liter vode
- 1-2 dl kisa za vlaganje
- 1-2 žličke soli
- 1/2 žličke sladkorja
- po želji cel poper
- lovor
- vejica kopra
Priprava
1Najprej zavremo vodo brez soli. Operemo in obrežemo fižol. Stresemo ga v vrelo vodo. Skuhamo ga al dente ali do mehkega, po želji (15 minut ali več). Steriliziramo kozarce in pokrovčke (v pečici 10 minut na 100 °C).
2Posebej zavremo vodo, kis, sol in sladkor. Skuhan fižol odcedimo, oplaknemo z mrzlo vodo in ga zložimo pokončno v sterilne kozarce. Dolijemo vrelo kisovo mešanico in po želji dodamo v kozarec nekaj zrn popra, vejico kopra ali list lovorja. Fižol naj bo v celoti pokrit s tekočino, zato kozarca ne polnimo čisto do vrha. Polnemo ga do spodnjega roba navoja.
3Kozarce z vročo vsebino zapremo in previdno za pet minut obrnemo na pokrove. Nato kozarce postavimo normalno, jih pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladijo. Pustimo počivati 2-3 dni, nato pa si že lahko postrežemo ali prestavimo med ostalo ozimnico.