Verjus ali kis iz nezrelega grozdja (tudi verjuice) ni zahteven za pripravo, vseeno pa potrebujemo veliko nezrelih grozdnih jagod, pasirko ali mlinฤek za mletje mesa, gosto cedilo, gazo, zajemalko, steklene kozarฤke in nekaj potrpeลพljivosti. ฤe ลพelimo, da nam kis v hladilniku traja dolgo ฤasa, dodamo tudi limonsko kislino, ฤe pa bomo ลพeleli, da nam traja tudi dlje kot ลกest mesecev, pa bomo dodali prijatelja vin – natrijev metabisulfit, ki ga najdemo v veฤini vin in je konzervans, odobren tudi v Sloveniji. ฤe ste nanj obฤutljivi, ga preskoฤite.
Verjus (izgovarja se vษr-ZHOO) ali kislo sadno vino se uporablja kot nadomestek za kis ali limonin sok. Izvira iz Francije in je bilo priljubljeno predvsem v srednjem veku in renesansi, zdaj pa se ponovno odkriva v moderni kulinariki.
Verjus je izdelan iz soka zelenega grozdja, ki ลกe ni dozorelo, obiฤajno sorte chardonnay, pinot noir ali pinot meunier. Uporablja se kot kisla sestavina za marinade, omake, solate in druge jedi, ki zahtevajo rahlo kislost, vendar ne ลพelite, da prevlada kisel okus kisa ali limoninega soka. Verjus ima blago kislo in sadno aromo, ki je nekoliko manj agresivna kot kis in jedi doda kompleksnost in globino okusa.
Sestavine za verjus – kis iz nezrelega grozdja
- 4,5 kg nezrelega grozdja
- 1 ลพliฤko limonske kisline
- 1/2 ลพliฤke natrijevega metabisulfita
Postopek
1Najprej grozdju odstranimo vsa stebelca. ฤe tega ne naredimo, bomo grozdje veliko teลพje zmleli. Grozdje damo v pasirko ali mlinฤek za mletje mesa. Nastavimo ga tako, da skozi spusti grozdne peลกke. Tekoฤino lovimo v skledo in delamo hitro, da nam grozdni sok ne oksidira in ohrani zelenkasto-zlato barvo. Pri delu uporabljajmo rokavice.
2Pridobljeni sok precedimo in ga pri tem skozi cedilko dobro stisnemo. Ta postopek lahko ลกe enkrat ponovimo in sok stisnemo ลกe skozi gazo.
3Dodamo mu limonsko kislino in tudi natrijev metabisulfit ter ga nalijemo v steklene kozarce. Oba dodatka pa lahko tudi izpustimo. Sok za dva dneva damo v hladilnik. Opazili bomo, da se je na dnu kozarcev naredila usedlina. Sok ลกe enkrat prelijemo v stekleniฤke, vendar to storimo neลพno, da zraven ne prelijemo ลกe usedline. ฤe tega ne bomo storili, bo oksidiral in ne bo tako bister, kot ลพelimo.
4Stekleniฤke dobro zapremo in jih shranimo v hladilniku.
5Verjus uporabimo vsepovsod, kjer ลพelimo dodati naลกi hrani malo kislosti.
