Verjus ali kis iz nezrelega grozdja

Znam svetuje

Verjus ali kis iz nezrelega grozdja (tudi verjuice) ni zahteven za pripravo, vseeno pa potrebujemo veliko nezrelih grozdnih jagod, pasirko ali mlinฤek za mletje mesa, gosto cedilo, gazo, zajemalko, steklene kozarฤke in nekaj potrpeลพljivosti. ฤŒe ลพelimo, da nam kis v hladilniku traja dolgo ฤasa, dodamo tudi limonsko kislino, ฤe pa bomo ลพeleli, da nam traja tudi dlje kot ลกest mesecev, pa bomo dodali prijatelja vin – natrijev metabisulfit, ki ga najdemo v veฤini vin in je konzervans, odobren tudi v Sloveniji. ฤŒe ste nanj obฤutljivi, ga preskoฤite.

Verjus (izgovarja se vษ™r-ZHOO) ali kislo sadno vino se uporablja kot nadomestek za kis ali limonin sok. Izvira iz Francije in je bilo priljubljeno predvsem v srednjem veku in renesansi, zdaj pa se ponovno odkriva v moderni kulinariki.

Verjus je izdelan iz soka zelenega grozdja, ki ลกe ni dozorelo, obiฤajno sorte chardonnay, pinot noir ali pinot meunier. Uporablja se kot kisla sestavina za marinade, omake, solate in druge jedi, ki zahtevajo rahlo kislost, vendar ne ลพelite, da prevlada kisel okus kisa ali limoninega soka. Verjus ima blago kislo in sadno aromo, ki je nekoliko manj agresivna kot kis in jedi doda kompleksnost in globino okusa.

Sestavine za verjus – kis iz nezrelega grozdja

  • 4,5 kg nezrelega grozdja
  • 1 ลพliฤko limonske kisline
  • 1/2 ลพliฤke natrijevega metabisulfita

Postopek

1Najprej grozdju odstranimo vsa stebelca. ฤŒe tega ne naredimo, bomo grozdje veliko teลพje zmleli. Grozdje damo v pasirko ali mlinฤek za mletje mesa. Nastavimo ga tako, da skozi spusti grozdne peลกke. Tekoฤino lovimo v skledo in delamo hitro, da nam grozdni sok ne oksidira in ohrani zelenkasto-zlato barvo. Pri delu uporabljajmo rokavice.

2Pridobljeni sok precedimo in ga pri tem skozi cedilko dobro stisnemo. Ta postopek lahko ลกe enkrat ponovimo in sok stisnemo ลกe skozi gazo.

3Dodamo mu limonsko kislino in tudi natrijev metabisulfit ter ga nalijemo v steklene kozarce. Oba dodatka pa lahko tudi izpustimo. Sok za dva dneva damo v hladilnik. Opazili bomo, da se je na dnu kozarcev naredila usedlina. Sok ลกe enkrat prelijemo v stekleniฤke, vendar to storimo neลพno, da zraven ne prelijemo ลกe usedline. ฤŒe tega ne bomo storili, bo oksidiral in ne bo tako bister, kot ลพelimo.

4Stekleniฤke dobro zapremo in jih shranimo v hladilniku.

5Verjus uporabimo vsepovsod, kjer ลพelimo dodati naลกi hrani malo kislosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite