Sušenje mrtvaških trobent

Znam svetuje

Jesen je čas, ko rastejo te gobe z zloveščim imenom, mrtvaške trobente. Velikokrat rastejo v skupinah, in če imamo srečo, jih lahko naberemo kar precejšno število. Ne smemo pa pozabiti, da je dovoljeno naenkrat iz gozda odnesti največ dva kilograma. Za mrtvaške trobente je značilno, da s sušenjem pridobijo na okusu. Lahko jih zdrobimo v prah in uporabimo kot začimbo v veliko jedeh.

Sestavine

  • mrtvaške ali črne trobente

Postopek

1Predin jih posušimo, jih moramo skrbno očistiti. Pecelj odrežemo že v gozdu, tako da na njem ni ostankov zemlje, z mehko ščetko ga še temeljito skrtačimo, da odstranimo morebitne ostanke zemlje.

2Mrtvaška trobenta je krhka goba, zato z njo ravnamo kar se da previdno. Po dolžini jo zarežem od klobuka do konca beta. Gobo razpremo in znotraj temeljito obrišemo z vlažno krpo. V notranjosti velikokrat skriva majhne živalce, polže ali ostanke listja.

3Očiščene gobe lahko sušimo na soncu ali v pečici. Tradicionalno jih sicer sušimo na zraku, ampak jeseni nam vreme ni vedno naklonjeno, zato jih največkrat sušimo v pečici.

4Očiščene gobe položimo na peki papir, pečico segrejemo na 45°C, vratca pustimo priprta. Vmes jih previdno obračamo. Posušijo se v 6-7 urah.

5Posušene gobe lahko zdrobimo v prah in shranimo v steklenih kozarčkih ali pa pustimo cele in jih prav tako zapremo v kozarce.

1 komentar

  1. Hvala za napotke o mrtvaških trobentah! Od zdaj naprej jih bom znal bolje očistiti in posušiti, da obdržijo svoj bogat okus.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite