Ribezova marmelada z jagodami je odlična kombinacija okusov.
Sestavine
- 1 kg rdečega ribeza
- 1 kg jagod
- 1 kg želirnega sladkorja
Priprava
1Ribez osmukamo in ga damo v večji lonec, na zmerni temperaturi počasi kuhamo do vretja. Pustimo vreti 10-15 minut in odstavimo . Medtem jagodam očistimo peclje in zelene dele, zmeljemo jih v gosto kašo. Ribez nekoliko ohladimo in prav tako pretlačimo. Dodamo mu jagode in sladkor, dobro premešamo, lahko pustimo, da se sladkor raztopi, ni pa nujno
2Lonec pristavimo na ogenj, počasi segrevamo do vretja. Občasno premešamo. Pustimo vreti 15 minut in z vrha pobiramo pene. Če je marmelada dovolj gosta preverimo tako, da žličko marmelade damo na dobro ohlajen krožnik in ko vanjo pomočimo prst, se mora vmes narediti prazen prostor. Če se razliva, jo kuhajte še 10 minut.
3Kuhano marmelado še vročo prelijemo v kozarčke, ki smo jih ogreli v pečici. Dobro zapremo in pokrite počasi ohlajamo.