Kukmak v oljčnem olju je način shranjevanja, ki se vedno obnese. Ljubitelji gob na ta način shranimo več vrst gob.
Sestavine
- 1/2 kilograma kukmakov
- 1/2 litra oljčnega olja
- 5 strokov česna
- 50 g kaper
- 1 limona
- 3 vršički rožmarina
- po želji 1 rdeč čili
- sol
Postopek
1V kozici segrejemo 3-4 žlice olja in na vsaki strani cca. 3 minute pražimo razpolovljene kukmake. Če imamo manjšo posodo, jih razdelimo in pražimo postopoma in prepražene odlagamo na krožnik, nato ponovno dodamo olje in prepražimo novo količino gob. Ponavljamo, dokler ne prepražimo vseh.
2Ko smo prepražili vse kukmake, jih združimo v posodi, začinimo s soljo, premešamo in odstavimo.
3V kozarce za vlaganje damo plast prepraženih gob, krhelj limone, kapre, česen, čili ter rožmarin in zopet gobe. Vse skupaj prelijemo z oljčnim oljem, naj ga bo do vrha kozarca, in kozarce dobro zapremo.