Marelična marmelada iz pečice

Znam svetuje

Obožujemo marelično marmelado in lahko jo enostavno pripravimo kar v pečici. Brez skrbi, ne bo se nam prismodila, imeli pa bomo manj umazane posode in prav tako odlično marmelado.

Sestavine za marelično marmelado iz pečice

  • 2 kg zrelih marelic (dovolj za en pekač)
  • 60 dkg sladkorja
  • sok dveh limon
  • 0,5 dl ruma – neobvezno
  • 2 stroka vanilje, žlička cimeta, žlička mletega ingverja … kar imate radi

Postopek

1Izberemo res zrele sadeže, jih operemo, očistimo morebitnih zelenih ali poškodovanih delov, odstranimo koščico in narežemo na majhne koščke. Marelice posujemo s sladkorjem, dodamo limonin sok, rum in razpolovljena vaniljeva stroka, dobro premešamo in pustimo macerirati nekaj ur, lahko tudi čez noč. Lahko dodamo še kakšno začimbo, ki nam je všeč, recimo cimet, ingver, muškatni orešček …

2Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Marelice razporedimo na širok, nekoliko globlji pekač, pečemo dobro uro in pol, vmes nekajkrat premešamo. Opazili bomo, da bo marmelada ves čas narahlo vrela, količina se bo zmanjšana približno za tretjino. Če želimo bolj gosto marmelado, marelice pečemo dlje časa.

3Ko smo zadovoljni z gostoto marmelade (naredimo test z ohlajenim krožnikom, na katerega kanemo žličko marmelade, pustimo minuto in če se ob dotiku naguba, je marmelada narejena), si pripravimo še kozarčke. Dobro jih operemo in steriliziramo, vanje nalijemo še vročo marmelado, zapremo s pokrovčkom, pokrijemo z odejo in pustimo, da se počasi ohlaja.

4Ko se kozarčki popolnoma ohladijo, jih shranimo v temen in hladen prostor, odprte pa v hladilnik.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite