Bučkin kompot z belim vinom – lažni ananas za sladko ozimnico je preverjen star recept, ki na čudovit način rešuje težavo preobilice bučk na poletnem vrtu. S pravilno pripravo, dodatkom belega vina in začimb bučke popolnoma spremenijo svoj karakter ter dobijo okus in strukturo, ki presenetljivo spominja na ananas. Je odlična in osvežilna sladica za hladne zimske dni, ko si zaželimo okusa po poletju.
Sestavine za bučkin kompot z belim vinom
- 2 kg bučk (najbolje tistih večjih, ki so že malo prerasle)
- 1 l kakovostnega belega vina
- 1,5 l vode
- 800 g sladkorja (količino lahko prilagodite okusu)
- 20 g citronke (citronske kisline)
- 1 vaniljev strok
- 1 žlička cimeta (mletega ali v skorji)
- 4 klinčki
Postopek
1Bučke najprej temeljito operemo in olupimo. Prerežemo jih na pol in z žlico odstranimo vsa semena ter mehko sredico. Čvrst del bučke narežemo na kocke v velikosti ananasovih koščkov.
2V večji lonec nalijemo vodo in belo vino. Dodamo narezane bučke, sladkor, cimet, citronko in klinčke. Vaniljev strok prerežemo na pol, postrgamo semena in oboje (strok in semena) dodamo v lonec.
3Lonec pristavimo na ogenj in počakamo, da tekočina zavre. Zmanjšamo temperaturo in na zmernem ognju kuhamo približno 20 minut, da bučke posteklenijo, a ostanejo čvrste. Po kuhanju odstranimo vaniljev strok.
4Medtem ko se kompot kuha, pripravimo kozarce. Temeljito jih operemo in jih za 10 minut postavimo v pečico, ogreto na 100°C, da se sterilizirajo.
5Vroč bučkin kompot previdno nalivamo v vroče sterilizirane kozarce. Pazimo, da so bučke enakomerno prelite s tekočino. Robove kozarcev obrišemo in jih dobro zapremo s pokrovčki.
6Zaprte kozarce pokrijemo z odejo in pustimo, da se počasi ohlajajo čez noč. Ohlajene shranimo na temno in hladno mesto, kjer bodo počakali na zimo.
Nasveti za popoln bučkin kompot
• Za ta recept so najboljše večje bučke, ki imajo bolj čvrsto meso in se med kuhanjem ne razpustijo.
• Če želite še bolj izrazit “ananasov” videz in okus, lahko del vode nadomestite z ananasovim sokom ali dodate aromo ananasa.
• Kompot je odličen samostojno, lahko pa ga uporabite v sadnih kupah, biskvitnem pecivu ali kot nadev za torte.
• Citronska kislina je ključna, saj ohranja lepo svetlo barvo bučk in doda potrebno svežino.
• Za praznični pridih lahko v vsak kozarec dodate še zvezdasti janež.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Ali ima kompot okus po vinu?
Ne izrazito. Večina alkohola med kuhanjem izpari, vino pa prispeva k žlahtni kislini in polnosti okusa, ki spominja na tropsko sadje.
Koliko časa zdrži takšen kompot?
Če so kozarci pravilno sterilizirani in vakuumsko zaprti ter shranjeni v temnem in hladnem prostoru, kompot zdrži vsaj eno leto oziroma do naslednje sezone bučk.
Ali moram bučke nujno olupiti?
Da. Če želite doseči učinek “lažnega ananasa”, je lupljenje nujno, saj zelena lupina izdaja, da gre za bučke, poleg tega pa je pri večjih bučkah lupina pogosto trda.