Sok iz japonskih nešpelj je osvežujoč in navdušuje s svojo sočnostjo, sladkostjo in edinstveno aromo.
Sestavine za sok iz japonskih nešpelj
- približno 500 g zrelih japonskih nešpelj
- približno 100 g medu ali sladkorja (po okusu)
- sok 1 limone
- 1 l vode
Postopek
1Japonske nešplje, morajo biti res zrele, operemo in narežemo.
2Polovico jih olupimo, polovico pustimo z olupkom. Odstranimo koščice.
3V lonec stresemo očiščene japonske nešplje in 2 dl vode. Mešanico zavremo in kuhamo še nekaj minut.
4S paličnim mešalnikom zmes zmeljemo v gladko kašo.
5Če ne maramo delčkov sadeža v našem soku, tekočino precedimo skozi gosto gazo.
6Počakamo, da se zmes ohladi na 40-45°C ter nato vmešamo med in limonin sok. Med nikakor ne vmešavamo v vroč sok, saj s tem uničimo veliko njegovih koristnih sestavin.
7Primešamo še 8 dl vode in sok shranimo v hladilniku. Porabiti ga moramo v enem tednu.
Kaj je japonska nešplja?
Japonska nešplja izvira iz jugozahodne Kitajske, a se je razširila po vsem svetu, še posebej v subtropskih in tropskih podnebjih. Danes jo najdemo v različnih delih Azije, Evrope, Severne Amerike ter v Avstraliji in Novi Zelandiji.
Plodovi japonske nešplje so oranžno-rumeni in imajo podolgovato ali okroglo obliko. So sladki in sočni ter imajo značilen okus, nekateri jih opisujejo kot kombinacijo marelice, breskve in citrusov.
Japonska nešplja je vir različnih hranil, vključno z vitaminom A, vitaminom C, vlakninami in minerali. Je nizkokalorična ter vsebuje antioksidante, ki so koristni za zdravje.
Plodovi japonske nešplje se lahko uživajo surovi, vendar se pogosto uporabljajo tudi pri pripravi marmelad, kompotov, sladic in celo alkoholnih pijač. V nekaterih kulturah se uporabljajo tudi kot okras ali dodatek k slaščicam.