Sivkin sirup je zelo aromatičen. Uporabljamo ga lahko kot sok in ga mešamo z vodo ali kot dodatek sladicam in drugim pijačam.
Sivka mora biti navadna, ozkolistna, saj je ta vrsta edina primerna za uživanje. Najbolj primerni cvetovi so tisti, ki so tik pred tem, da se odprejo.
Sestavine za sivkin sirup
- 80 cvetov navadne sivke
- 40 g citronke
- 1 l vode
- 1 kg sladkorja
Postopek
1V posodo nalijemo liter vode in dodamo sladkor. Med segrevanjem večkrat premešamo, da se sladkor raztopi. Ko vse skupaj zavre, ugasnemo ogenj.
2Sivkine cvetove speremo pod tekočo vodo in jih damo v mlačno vodo s sladkorjem. Čez noč pustimo odstati.
3Naslednje jutro dodamo vso citronko in pustimo do večera počivati. Večkrat na dan vse skupaj dobro premešamo.
4Zvečer sirup precedimo in z njim napolnimo čiste, sterilizirane steklenice. Dobro jih zapremo in shranimo na hladnem.