Sirup iz trobentic

Znam svetuje

Sirup iz trobentic pripravimo na podoben naฤin kot sirup iz smrekovih vrลกiฤkov. ลฝivo rumeni cvetovi niso samo lepi na pogled, ampak tudi polni vitamina C ter saponinov, ki blagodejno delujejo na dihala in pospeลกujejo izloฤanje vode. Uลพitni so tudi listi rastline, ampak niso preveฤ dobrega okusa, lahko pa jih vseeno dodajamo solatam in zelenjavnim smutijem.

Cvetove nabiramo v sonฤnem vremenu, vsaj tri dni po deลพju in v opoldanskem ฤasu, ko ni veฤ rose. Cvetove lahko dodajamo solatam, uporabimo jih pri okraลกevanju sladic in podobno. Lahko jih tudi posuลกimo in uporabljamo za ฤaj.

Sestavine za sirup iz trobentic

  • cvetovi trobentic
  • sladkor
  • steklen kozarฤek s pokrovom

Postopek

1Kozarฤek dobro operemo in temeljito osuลกimo. Na dno poloลพimo plast trobentic, jo prekrijemo s sladkorjem, ponovno damo plast trobentic in postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo kozarฤka. Zadnja plast naj bo sladkor. Kozarฤek zapremo, pokrijemo s krpo in postavimo na sonce.

2Tako ga pustimo pribliลพno ลกtiri tedne, da se sladkor popolnoma raztopi, nato sirup precedimo in shranimo v temnem in hladnem prostoru.

Nasvet

Sirup uลพivamo za laลพje izkaลกljevanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite