Sirup iz trobentic pripravimo na podoben naฤin kot sirup iz smrekovih vrลกiฤkov. ลฝivo rumeni cvetovi niso samo lepi na pogled, ampak tudi polni vitamina C ter saponinov, ki blagodejno delujejo na dihala in pospeลกujejo izloฤanje vode. Uลพitni so tudi listi rastline, ampak niso preveฤ dobrega okusa, lahko pa jih vseeno dodajamo solatam in zelenjavnim smutijem.
Cvetove nabiramo v sonฤnem vremenu, vsaj tri dni po deลพju in v opoldanskem ฤasu, ko ni veฤ rose. Cvetove lahko dodajamo solatam, uporabimo jih pri okraลกevanju sladic in podobno. Lahko jih tudi posuลกimo in uporabljamo za ฤaj.
Sestavine za sirup iz trobentic
- cvetovi trobentic
- sladkor
- steklen kozarฤek s pokrovom
Postopek
1Kozarฤek dobro operemo in temeljito osuลกimo. Na dno poloลพimo plast trobentic, jo prekrijemo s sladkorjem, ponovno damo plast trobentic in postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo kozarฤka. Zadnja plast naj bo sladkor. Kozarฤek zapremo, pokrijemo s krpo in postavimo na sonce.
2Tako ga pustimo pribliลพno ลกtiri tedne, da se sladkor popolnoma raztopi, nato sirup precedimo in shranimo v temnem in hladnem prostoru.
Nasvet
Sirup uลพivamo za laลพje izkaลกljevanje.