Za vse ljubitelje osvežilnih okusov črnega ribeza in željne izjemnih domačih napitkov je tukaj preprost recept za pripravo okusnega sirupa iz črnega ribeza. Ta sirup je odličen način, kako ujeti bogat in sladek okus črnega ribeza ter ga ohraniti skozi vse letne čase. Z dodatkom sveže limone in pridihom vanilijevega ekstrakta bo vaš sirup še bolj osvežilen.
Poleg tega je priprava tega sirupa izredno enostavna in vas bo navdušila s svojo vsestranskostjo – lahko ga razredčite s hladno vodo za osvežilno pijačo ali pa ga uporabite kot preliv za sladoled. Preizkusite ta recept in odkrijte, kako si lahko ustvarite svoj lasten okusen sirup iz črnega ribeza kar v udobju svoje kuhinje.
Sestavine za sirup iz črnega ribeza
- 500 g črnega ribeza
- 300 g sladkorja (lahko prilagodite količino glede na svoje preference)
- 250 ml vode
- 1 limona (sok in lupinica)
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta (po želji)
Postopek
1Operite črni ribez in ga odstranite s stebel. Lahko uporabite že odmrznjen ribez ali svežega.
2V srednje velikem loncu združite sladkor in vodo. Postavite na srednje močno vročino in mešajte, dokler se sladkor popolnoma raztopi.
3Dodajte črni ribez v loncu in počakajte, da zavre. Ko zavre, zmanjšajte temperaturo in kuhajte še približno 15-20 minut, da se ribez zmehča.
4Med kuhanjem občasno premešajte in stiskajte ribez z žlico, da sprosti svoje sokove.
5Medtem ko se ribez kuha, operite limono in naredite lupinico (samo zunanji rumeni del, pazite, da ne zajamete bele notranje plasti). Nato stisnite sok iz limone.
6Po 15-20 minutah kuhanja odstranite lonec s štedilnika in dodajte limonin sok in lupinico. Po želji lahko dodate tudi vanilijev ekstrakt za dodaten okus.
7Pustite, da se sirup ohladi na sobno temperaturo.
8Ko je sirup ohlajen, ga precedite skozi cedilo ali gazo v stekleno steklenico ali kozarec za shranjevanje. Stisnite ribez, da dobite čim več soka.
9Sirup shranite v hladilniku in ga uporabljajte po potrebi. Lahko ga razredčite s hladno vodo ali dodate v različne napitke, koktajle, sladice ali uporabite kot preliv za sladoled.