Sirup iz bezgovih jagod z medom

Znam svetuje

Sirup iz bezgovih jagod velja za eno boljših zdravil proti prehladnim obolenjem, pripravljen z medom, je pa zmagovalna kombinacija. Bezgove jagode surove niso užitne, saj vsebujejo toksine, ki lahko povzročijo  slabost, bruhanje in drisko. S prekuhavanjem se ti toksini izničijo, tako da ga lahko pijete vsak dan, vendar s količino nikar ne pretiravajmo, nekje 2 žlici na dan, bo čisto dovolj.

Sestavine

  • 500 ml bezgovih jagod
  • 2 l vode
  • 2 cimetovi palčki
  • 1 kos olupljenega ingverja
  • 500 ml cvetličnega medu

Postopek

1Jagode preberemo, zavržemo nezrele plodove in jim odstranimo peclje. V večji lonec damo bezgove jagode, cimetove palčke in ingver, prelijemo z hladno vodo in segrevamo na zmernem ognju.

2Ko zavre, odkrito kuhamo še 45 minut, vmes večkrat premešamo. Če nam povre preveč vode, jagode morajo biti ves čas pokrite, jo malo dodajamo. Pomembno je, da res pustite vreti 45 minut.

3Nato tekočino precedimo, morali bi jo imeti približno en liter, če je je ostalo več, nadaljujte s kuhanjem.

4Pustimo, da se sirup malo ohladi in v mlačnega primešamo še med. Mešamo toliko časa, da se med popolnoma stopi.

5Prelijemo v čiste steklenice in shranimo v temnem in hladnem prostoru, odprtega pa v hladilniku.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite