Marelični gosti sok enak tistemu, ki smo ga kot otroci pili v lokalih na morju. Če je bilo na vrhu še malce sladke smetane, so se nam oči iskrile od veselja. Pripravili smo sila enostaven recept, zato se kar pogumno lotite priprave, ne bo vam žal.
Sestavine za marelični gosti sok
- 2 kg marelic
- 700 g sladkorja
- 30 g citronke
- 3 l vode
Postopek
1Zrele marelice dobro operemo. Najlažji način, da odstranimo olupke in koščice je, da jih 2-3 minute blanširamo in nato odcedimo.
2Ko smo odstranili olupek in koščice, marelice s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko zmes. Prilijemo vodo, dodamo sladkor in citronko ter ob stalnem mešanju zavremo. Kuhamo še 13 do 15 minut.
3V pečici segrejemo steklenice in jih napolnimo z vročim, gostim sokom. Da ob polnjenju ne počijo, je pomembno, da jih segrejemo. S segrevanjem poskrbimo, da so steklenice pred uporabo tudi sterilizirane.
4Polne steklenice dobro zapremo in jih za nekaj minut obrnemo na glavo, da pod povkročkom ustvarimo vakuum, nato pa jih zopet postavimo pokonci in pokrijemo, da se sok počasi ohlaja.