Kakijev liker – sončna kapljica jeseni v steklenici je pijača, ki združuje naravno sladkost zrelih kakijev, svežino limone in toplino domačega žganja. Njegov nežno karamelen okus prikliče spomine na jesenske dni, ko dom diši po suhem sadju, kostanjih in medu. Popoln je kot digestiv po kosilu, kot darilo iz domače kuhinje ali kot dišeč dodatek božični mizi. Priprava je preprosta, rezultat pa čaroben – vsak požirek pogreje dušo.
Sestavine za kakijev liker (približno 1 liter)
- 250 g zrelih, a čvrstih kakijev (najbolje sorta »vanilija«)
- 500 ml sadnega žganja (40 % alkohola ali več)
- 500 ml vode
- 100 g trsnega sladkorja
- 1 neškropljena limona (sok in olupljen rumeni del lupine)
- po želji: ščepec cimeta, 1 klinček ali majhen košček ingverja
Postopek
1Kakije operite, odstranite peške in beli del okoli peclja ter jih narežite na manjše koščke. Limono olupite (le rumeni del lupine) in iztisnite sok. Če želite, dodajte še kanček cimeta ali klinček za aromatično noto.
2V večji steklen kozarec stresite narezane kakije, dodajte limonino lupinico in sok ter vse prelijte z žganjem. Kozarec dobro zaprite in postavite v temen, hladen prostor za 7 dni. Vsak dan ga enkrat pretresemo, da se okusi lepo premešajo.
3Po tednu dni iz vode in sladkorja skuhajte sirup – kuhajte na nizki temperaturi približno 10 minut, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Ohladite ga na sobno temperaturo.
4Zmes kakija in žganja precedite skozi gazo ali gosto tkanino, dobro iztisnite preostanek tekočine. Dodajte ohlajen sirup in dobro premešajte. Prelijte v sterilizirane steklenice, tesno zaprite in hranite v temnem prostoru še 7 dni, da se okusi povežejo.
5Pred serviranjem steklenico nežno pretresemo. Morebitna usedlina je naravna in ne vpliva na okus. Liker postrezite ohlajen – božansko se poda k sladicam in zimskim večerom ob kaminu.
Nasveti za popoln kakijev liker
• Uporabite res zrele kakije, ki niso premehki – dajo bogat okus in lepo barvo.
 • Če želite močnejši liker, zmanjšajte količino vode ali povečajte delež žganja.
 • Za praznično različico dodajte ščepec vanilije, cimeta in klinčkov.
 • Liker lahko hranite do 6 mesecev v hladnem in temnem prostoru.
 • Odlično se ujame s skutino pito z breskvami ali trikrat pečenim pecivom.
Pogosta vprašanja (FAQ)
Kako dolgo naj se liker namaka?
Najmanj 7 dni, lahko pa tudi do 14 dni. Daljše namakanje da likerju globlji in bolj zaokrožen okus.
Katero žganje je najboljše?
Najboljši rezultat dosežete s sadnim žganjem iz hrušk ali jabolk, saj da likerju prijetno mehkobo in sadno noto. Lahko pa uporabite tudi domače slivovo za močnejši značaj.
Kako shranjevati kakijev liker?
Steklenice hranite v temnem in hladnem prostoru, najbolje v shrambi ali kleti. Po odprtju ga hranite v hladilniku in porabite v 2–3 mesecih.
