Domači malinovec je osvežujoča pijača, ki v sebi nosi pristno poletno razvajanje. Ta recept za malinovec je idealen način, kako izkoristiti sočne maline, ki jih ponuja sezona, in pripraviti okusno pijačo, ki bo v vročih dneh odžejala vaše brbončice.
Poleg svojega odličnega okusa je domači malinovec bogat z antioksidanti, vitamini in minerali, kar ga naredi za zdrav izbor za vse generacije. Naučili se boste, kako pretvoriti sveže maline v osvežujočo pijačo, ki bo zadovoljila vašo željo po sladkem in sadnem okusu.
Sestavine za domači malinovec
- 1 kg malin
- 1 kg sladkorja
- 1 l vode
Postopek
1Maline operemo in odcedimo. Odtehtamo takšno količino sladkorja, kot je malin.
2Maline skupaj s sladkorjem stresemo v lonec in na zmernem ognju segrejemo do vretja. Vmes večkrat premešamo. Kuhamo jo nekaj minut, da se sladkor raztopi, maline pa razpustijo.
3Zmes precedimo čez cedilo ali gazo. Precejen sok nalijemo v čiste steklenice in jih dobro zamašimo.
4Pripravljen sok v kozarcu razredčimo z vodo in po želji okrasimo z vejico ali listki mete.
Če vas zanima …
Maline so znane po svojem sladko-kislem okusu, ki je osvežujoč in prijeten. So naravno sladke in hkrati malo kisle, kar daje malinam edinstven okus, ki mnogim ljudem zelo ustreza.
Maline so bogate z vitamini, minerali in vlakninami. Vsebujejo vitamin C, vitamin K, folno kislino, mangan, magnezij, in druge hranilne snovi. So tudi dober vir prehranskih vlaknin, ki so koristne za prebavo.
Maline so eno izmed najbogatejših naravnih virov antioksidantov. Antioksidanti pomagajo telesu zaščititi celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov, kar lahko zmanjša tveganje za različne bolezni.
Maline so nizkokalorično sadje, kar pomeni, da jih lahko uživate brez občutka krivde. So odlična izbira za tiste, ki skrbijo za svojo telesno težo.
V malinah so prehranske vlaknine, ki pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi, izboljšujejo prebavo ter dajejo občutek sitosti.
Raziskave kažejo, da redno uživanje malin lahko pomaga zmanjšati tveganje za srčne bolezni, saj prispevajo k znižanju krvnega tlaka in izboljšanju ravni holesterola.
Visoka vsebnost vitamina C v malinah lahko okrepi vaš imunski sistem, kar pomaga v boju proti prehladom in drugim okužbam.
Maline vsebujejo snovi, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje v telesu, kar je povezano z različnimi kroničnimi boleznimi.
Nekatere študije kažejo, da bi lahko antioksidanti v malinah pomagali zmanjšati tveganje za nekatere vrste raka.
Vse te lastnosti naredijo maline odlično izbiro za uravnoteženo in zdravo prehrano ter jim dajejo številne prednosti za zdravje. Poleg tega so tudi okusne in vsestranske, saj jih lahko uživate sveže, dodate v smutije, jogurte, sladice ali uporabite pri pripravi domačega malinovca.