Domač limonin sirup

Znam svetuje

Domač limonin sirup je izvrstnega okusa, ki ga enostavno pripravimo iz dišečih limon.

Ta preprost recept prinaša v vaš dom svežino in okus citrusov, ki ju težko najdete v kupljenih sirupih. Z le nekaj osnovnimi sestavinami boste ustvarili aromatičen sirup, ki se odlično poda k vodi, čaju ali koktajlom.

Za pripravo uporabite neškropljene limone, saj se v olupkih citrusov pogosto skrivajo razni pesticidi, ki škodujejo našemu zdravju.

Sestavine za domač limonin sirup

  • 2 kg limon ali limet
  • 4 litri vode
  • 3,5 kg sladkorja
  • 5 vrečk citronke

Postopek

1Zavremo 4 litre vode in jo res dobro ohladimo. Na rezine narežemo vse limone z olupkom vred in jih damo v ohlajeno vodo.

2Seveda limone prej dobro operemo. Limone lahko namočimo v raztopino sode bikarbone in vode ter jih pustimo, da se namakajo 20 minut ali pa operemo v vroči slani vodi.

3Nekateri limone nato olupijo, olupke shranijo in te nato prelijejo s sokom ožetih limon ter pustijo, da olupek izpusti svoje snovi, ki močno prispevajo k okusu. Mi naših limon nismo olupili.

4Rezine limon pustimo v prekuhani ohlajeni vodi 24 ur. Nato se jih lotimo z rokami in res dobro premečkamo, da poči prava vsaka sočna komora.

5Iztisnjeno vsebino precedimo. Postopek po potrebi ponovimo, saj se sami odločimo, ali nas bodo ostanki limoninega mesa v soku motili ali ne. Nekateri uporabijo tudi gazo ali tetra plenico. Za naše potrebe je gosto sito opravilo nalogo dovolj dobro.

6Sedaj v limonin sok dodamo sladkor in citronko. Mešamo, dokler se sladkor in citronka ne raztopita. Pod kuhalnico bomo čutili, kako se gosta zmes hitro topi. Nastal bo sirup.

7Sirup nalijte v čiste steklenice. Seveda je več kot primeren tudi za praznična darila.

Nasvet

Limonin sirup dodajamo k vodi, čaju, koktajlom ali drugim pijačam po okusu. Prav tako ga lahko uporabimo kot sladilo za različne sladice. Ta domač limonin sirup bo dodal osvežujoč okus vašim pijačam ter sladicam.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite