Bezgov sirup je narejen iz cvetov bezga (Sambucus nigra). Cvetove nabiramo spomladi, ko so v polnem cvatu.
Sirup pripravljamo tako, da cvetove namočimo v sladkorni sirup in jih pustimo nekaj časa, da se aromatične sestavine cvetov prenesejo v tekočino.
Bezgov sirup ima prijeten okus in pogosto se uporablja kot dodatek različnim napitkom, kot so čaji, limonade, koktajli, ali pa kot preliv za sladice.
Prav tako mu pripisujejo nekatera zdravilna lastnost in ga tradicionalno uporabljajo v ljudskem zdravilstvu za lajšanje simptomov prehlade in gripe.
Sestavine za bezgov sirup
- 30 bezgovih cvetov
- 30 g citronske kisline
- 3 bio limone
- 1 pomaranča
- 3 kg sladkorja
- 3 litre vode
Postopek
1Vodo prekuhamo in ohladimo. Operemo limone in pomarančo. V ohlajeno vodo namočimo neoprane bezgove cvetove (ne želimo, da bi pod vodo oprali cvetni prah in izgubili aromo). Posodo pokrijemo in pustimo stati 24 ur. Vmes večkrat premešamo.
2Po 24 urah iztisnemo limone in pomarančo v tekočino. Tekočino precedimo skozi gazo ali gosto cedilo in primešamo sladkor ter citronko. Počakamo, da se sladkor stopi, med tem večkrat premešamo.
3Ko je sladkor raztopljen, sirup segrejemo na 70 °C in prelijemo v predhodno ogrete steklenice.
4Steklenice zapremo z zamaški. Shranimo v temen in hladen prostor, da bezgov sirup zdrži dlje časa.
Najboljši sirup. Vedno pobirajte 3 dni po dežju, da dobijo cvetovi nazaj aromo.
Tega res ne smemo pozabiti, hvala za vaš komentar!