Akacijev liker

Znam svetuje

Maj je tisti mesec v letu, ko se drevesa akacij odenejo v bela grozdasta socvetja. Kdo ne pozna moฤnega, sladkobnega vonja, ki privablja ฤebele, tako da okoli dreves vse brenฤi?

Akacijeve cvetove lahko uporabljamo tudi v prehrani, medtem ko je listje in lubje akacije strupeno. Poleg sirupa lahko iz cvetov naredimo tudi liker.  

Sestavine za akacijev liker

  • 150 g akacijevih cvetov
  • 500 ml prvovrstnega rafiniranega alkohola 96ยฐ
  • 500 ml vode
  • 250 g sladkorja
  • 2 ลพlici akacijevega medu
  • lupinica neลกkropljene limone

Postopek

1Uporabimo samo cvetove, zato iz vsakega grozda previdno potrgamo posamezne cvetne listiฤe. Pecelj zavrลพemo. Cvetov po moลพnosti ne peremo, zato jih nabiramo na bolj oddaljenih krajih proฤ od ceste, v dopoldanskem ฤasu in vsaj tri dni po deลพju.

2Cvetne listiฤe s polovico sladkorja damo v stekleno vazo, pretresemo, pokrijemo in pustimo dva dni.

3Po dveh dnevih prelijemo z alkoholom, dodamo ลกe limonino lupinico in pustimo, da se namaka 15 dni. Posodo obฤasno pretresemo.

4Po dveh tednih alkohol s cvetovi precedimo, cvetove damo v vodo, dodamo sladkor in kuhamo toliko ฤasa, da se sladkor popolnoma raztopi. Tako bomo iz akacijevih listiฤev iztisnili vso aromo.

5Odstranimo z ognja, v malo ohlajen sirup zmeลกamo dve ลพlici medu in sirup popolnoma ohladimo. Sirup precedimo skozi gazo in dodamo k aromatiziranemu alkoholu. Pustimo, da poฤiva nekaj dni, nato ga ponovno precedimo skozi zelo gosto tkanino ali papirnati filter.

6Kakลกen mesec ga pustimo v temnem, hladnem prostoru, da razvije popoln okus.  Oboลพevali ga bodo predvsem ljubitelji likerjev na cvetni osnovi.

Nasveti

7Odliฤen je tudi na vaniljevem sladoledu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite