Maj je tisti mesec v letu, ko se drevesa akacij odenejo v bela grozdasta socvetja. Kdo ne pozna moฤnega, sladkobnega vonja, ki privablja ฤebele, tako da okoli dreves vse brenฤi?
Akacijeve cvetove lahko uporabljamo tudi v prehrani, medtem ko je listje in lubje akacije strupeno. Poleg sirupa lahko iz cvetov naredimo tudi liker.
Sestavine za akacijev liker
- 150 g akacijevih cvetov
- 500 ml prvovrstnega rafiniranega alkohola 96ยฐ
- 500 ml vode
- 250 g sladkorja
- 2 ลพlici akacijevega medu
- lupinica neลกkropljene limone
Postopek
1Uporabimo samo cvetove, zato iz vsakega grozda previdno potrgamo posamezne cvetne listiฤe. Pecelj zavrลพemo. Cvetov po moลพnosti ne peremo, zato jih nabiramo na bolj oddaljenih krajih proฤ od ceste, v dopoldanskem ฤasu in vsaj tri dni po deลพju.
2Cvetne listiฤe s polovico sladkorja damo v stekleno vazo, pretresemo, pokrijemo in pustimo dva dni.
3Po dveh dnevih prelijemo z alkoholom, dodamo ลกe limonino lupinico in pustimo, da se namaka 15 dni. Posodo obฤasno pretresemo.
4Po dveh tednih alkohol s cvetovi precedimo, cvetove damo v vodo, dodamo sladkor in kuhamo toliko ฤasa, da se sladkor popolnoma raztopi. Tako bomo iz akacijevih listiฤev iztisnili vso aromo.
5Odstranimo z ognja, v malo ohlajen sirup zmeลกamo dve ลพlici medu in sirup popolnoma ohladimo. Sirup precedimo skozi gazo in dodamo k aromatiziranemu alkoholu. Pustimo, da poฤiva nekaj dni, nato ga ponovno precedimo skozi zelo gosto tkanino ali papirnati filter.
6Kakลกen mesec ga pustimo v temnem, hladnem prostoru, da razvije popoln okus. Oboลพevali ga bodo predvsem ljubitelji likerjev na cvetni osnovi.
Nasveti
7Odliฤen je tudi na vaniljevem sladoledu.