Sardele, s svojimi omega 3 maščobami, ki so koristne za naše zdravje, so kot nalašč za peko na žaru ali, še bolje, na litoželezni plošči. Pri peki pa moramo biti previdni, da jih med pečenjem na žaru ne poškodujemo. Pri tem si pomagamo z lesenimi nabodali.
Sestavine
- 800 g sardin
- 0,5 dl oljčnega olja, najboljše je domače
- 2 stroka česna
- 3 žlice drobno nasekljanega peteršilja
- sol po okusu
Postopek
1Sardelam očistimo drobovino in odrežemo glave. V skledico stisnemo česen, dodamo nasekljan peteršilj, 1/2 žličke soli in zalijemo z oljčnim oljem.
2Sardele, tesno eno ob drugi nabodemo na lesene palčke, na eno nabodalo damo 6-7 sardel.
3Žar močno segrejemo, litoželezno ploščo tanko namažemo z oljem in nanjo položimo sardele. Pečemo toliko časa, da same odstopijo od plošče, nekje 3-4 minute nato jih obrnemo. Tudi na drugi strani jih pečemo nekaj minut, tik pred koncem pečenja, jih potresemo s pripravljeno omako iz česna in peteršilja. Damo na krožnik in takoj postrežemo.
4Če nimamo litoželezne plošče, preden sardele postavimo na žar, namažemo z oljem. Da se nam ne zatikajo med rešetkami, jih pečemo prečno.