Orada v ponvi s poletno zelenjavo

Znam svetuje

Orada je okusna bela riba, zdrava in bogata s hranilnimi snovmi in omega 3 maščobami, zato bi morala biti pogosteje na naših mizah. Orada v ponvi je enostaven recept, primeren tudi za tiste, ki niste ravno ljubitelji kuhanja.

Pri pripravi uporabimo kvalitetno, najboljše je slovensko ekstra deviško oljčno olje. Za pripravo orad v ponvi je bolje izbrati manjše ribe od 250-300 g – hitreje in bolj enakomerno se bodo spekle.

Sestavine za orado v ponvi s poletno zelenjavo

  • 4 manjše orade
  • 2 olupljena stroka česna
  • 100 g češnjevega paradižnika
  • 1 manjša bučka
  • 1 rumena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 dl suhega belega vina
  • sol po okusu
  • 3 žlice oljčnega olja

Postopek

1Orade očistimo, operemo pod tekočo vodo in osušimo na papirnati brisački.

2Češnjeve paradižnike operemo in narežemo, papriki očistimo semena in ju narežemo na majhne koščke, bučko operemo in narežemo na kolute.

3V večji ponvi segrejemo oljčno olje, vanj dodamo cel, olupljen česen in na njem popečemo orade z obeh strani. Pri obračanju si pomagamo z kuhinjsko lopatico.

4Pečenim ribam dodamo vso zelenjavo, zalijemo z belim vinom, posolimo, dobro premešamo in pustimo minutko, da povre ves alkohol, nato pokrijemo in dušimo še 6-8 minut, odvisno od velikosti rib.

5Postrežemo takoj. Lahko potresemo s svežim peteršiljem ali rožmarinom ter zraven ponudimo košček limone ali limete.

6Če kupimo neočiščene orade je postopek nekoliko daljši.

7Začnemo z odrezovanjem plavuti na hrbtu orade. Uporabimo oster nož in pazimo, da ne poškodujemo ribe. Orado operemo pod hladno vodo, nato pa odstranimo luske. Luske odstranjujemo v smeri od repa proti glavi s pomočjo noža. Z nožem naredimo zarezo v trebuhu od repa do glave. Pri tem moramo biti previdni, da ne prerežemo notranjih organov.

8Ročno izvlečemo notranje organe iz trebuha orade. Lahko uporabimo žlico ali nož za odstranjevanje preostalih delov. Dobro izperemo notranjost orade pod hladno vodo, da odstranite morebitne ostanke notranjih organov in krvnih sledi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite