Orada je okusna bela riba, zdrava in bogata s hranilnimi snovmi in omega 3 maลกฤobami, zato bi morala biti pogosteje na naลกih mizah. Orada v ponvi je enostaven recept, primeren tudi za tiste, ki niste ravno ljubitelji kuhanja.
Pri pripravi uporabimo kvalitetno, najboljลกe je slovensko ekstra deviลกko oljฤno olje. Za pripravo orad v ponvi je bolje izbrati manjลกe ribe od 250-300 g – hitreje in bolj enakomerno se bodo spekle.
Sestavine za orado v ponvi s poletno zelenjavo
- 4 manjลกe orade
- 2 olupljena stroka ฤesna
- 100 g ฤeลกnjevega paradiลพnika
- 1 manjลกa buฤka
- 1 rumena paprika
- 1 zelena paprika
- 1 dl suhega belega vina
- sol po okusu
- 3 ลพlice oljฤnega olja
Postopek
1Orade oฤistimo, operemo pod tekoฤo vodo in osuลกimo na papirnati brisaฤki.
2ฤeลกnjeve paradiลพnike operemo in nareลพemo, papriki oฤistimo semena in ju nareลพemo na majhne koลกฤke, buฤko operemo in nareลพemo na kolute.
3V veฤji ponvi segrejemo oljฤno olje, vanj dodamo cel, olupljen ฤesen in na njem popeฤemo orade z obeh strani. Pri obraฤanju si pomagamo z kuhinjsko lopatico.
4Peฤenim ribam dodamo vso zelenjavo, zalijemo z belim vinom, posolimo, dobro premeลกamo in pustimo minutko, da povre ves alkohol, nato pokrijemo in duลกimo ลกe 6-8 minut, odvisno od velikosti rib.
5Postreลพemo takoj. Lahko potresemo s sveลพim peterลกiljem ali roลพmarinom ter zraven ponudimo koลกฤek limone ali limete.
6ฤe kupimo neoฤiลกฤene orade je postopek nekoliko daljลกi.
7Zaฤnemo z odrezovanjem plavuti na hrbtu orade. Uporabimo oster noลพ in pazimo, da ne poลกkodujemo ribe. Orado operemo pod hladno vodo, nato pa odstranimo luske. Luske odstranjujemo v smeri od repa proti glavi s pomoฤjo noลพa. Z noลพem naredimo zarezo v trebuhu od repa do glave. Pri tem moramo biti previdni, da ne prereลพemo notranjih organov.
8Roฤno izvleฤemo notranje organe iz trebuha orade. Lahko uporabimo ลพlico ali noลพ za odstranjevanje preostalih delov. Dobro izperemo notranjost orade pod hladno vodo, da odstranite morebitne ostanke notranjih organov in krvnih sledi.