Sveลพa in lahka, pa vendar izjemno okusna predjed, ki jo pripravimo za uvod v slavnostno veฤerjo.
Sestavine
- 800 g velikih, sveลพih kozic
- 100 g solate โ ledenke
- 60 g ฤebule
- 10 ฤeลกnjevih paradiลพnikov
- 70 g majoneze
- 70 g keฤapa
- 1 ลพliฤka pekoฤe omake ali ยฝ ลพliฤke zmlete pekoฤe paprike
- 2 ลพlici limoninega soka
- sol in poper po okusu
- 2 ลพlici oljฤnega olja – lahko izpustimo
- nekaj vejic sveลพega koprca ali peterลกilja
Postopek
1Kozicam odstranimo glavo, jih olupimo, odstranimo temno nitko in speremo pod tekoฤo vodo. V veฤjem loncu zavremo vodo, jo malo posolimo in v njej kozice blanลกiramo dve minuti. Odcedimo jih in ohladimo.
2Medtem nasekljamo ฤebulo, solato operemo in nareลพemo na trakove. ฤeลกnjev paradiลพnik operemo in prereลพemo na polovice. Zelenjavo damo v skledo, posolimo, popopramo, prelijemo z limoninim sokom, dobro premeลกamo in razdelimo v kozarce. Lahko dodamo tudi ลพlico ali dve oljฤnega olja.
3Majonezo in keฤap zmeลกamo, da dobimo enotno, roลพnato omako. Zaฤinimo jo s pekoฤo papriko ali pekoฤo omako.
4V kozarce razporedimo ลกe kuhane in ohlajene kozice, prelijemo z roลพnato omako in postreลพemo. Po vrhu okrasimo s sveลพim koprcem ali peterลกiljem.