Odlična kombinacija okusov, kjer se sočno in nežno belo ribje meso poveže z bučkami, čebulo in vinom v nepozabno omako.
Sestavine
- 2 oluskana brancina
- 500 g bučk
- 5 vejic timjana
- 2 lovorova lista
- 2 čajni žlički medu
- 2 žlici sladke smetane
- 1 bio limona
- 2 stroka česna
- 2 majhni čebuli
- 2 dl suhega belega vina
- 100 ml čiste zelenjavne juhe
- sol
- poper
Priprava
1Limono operemo, obrišemo, naribamo lupino in iztisnemo sok. Brancina operemo in ga popivnamo s papirjem do suhega. Znotraj in zunaj ju pokapamo z limoninim sokom ter dobro posolimo in popopramo. V trebušno votlino damo timijan in limonino lupinico.
2Čebuli olupimo in narežemo na osmine. Česen olupimo in ga sesekljamo. Bučke operemo in jih narežemo na 1 cm široke kolobarje.
3Segrejemo olje in na njem popražimo čebulo in lovorjeva lista, da porjavita. Zalijemo z vinom ter dodamo zelenjavno kocko in 1 čajno žličko meda. Posolimo in popopramo. Čebulno omako nato nepokrito kuhamo na majhen ognju, dokler ne povre skoraj vsa tekočina. Ko je omaka narejena, jo stresemo v naoljen pekač.
4Pečico segrejemo na 180°C. Bučke popražimo na olju, da rahlo porjavijo. Dodamo česen in pražimo kratek čas, nato zalijemo z vinom. Tekočino močno pokuhamo ter bučke posolimo. Nato bučke preložimo na čebulo, pokrijemo z aluminijevo folijo in vse skupaj pečemo v pečici 10 minut.
5Segrejemo dve žlici olja in na njem popečemo ribi na obeh straneh. Pladenj z zelenjavo vzamemo iz pečice in nanjga položimo popečenega brancina.
6Smetano, pol deci vina, zelenjavno juho ter 1 čajno žličko meda zmešamo. Tekočino zlijemo na pladenj, v katerem smo pekli ribi. Z žlico mešamo, dokler se usedlina od pečenja na dnu pladnja raztopi. To omako polijemo po bučkah in ribi ter vse skupaj nepokrito pečemo v pečici še 10 minut, da se ribi skuhata do konca.