Telečja rebra iz pečice – sočna in mehka pečenka za vsako priložnost

Znam svetuje

Telečja rebra iz pečice – sočna in mehka pečenka za vsako priložnost so prava kulinarična poslastica, ki navduši s svojo preprostostjo in bogatim okusom. Marinada iz mediteranskih začimb, česna in limone poskrbi, da meso ostane neverjetno sočno in aromatično, medtem ko dolga peka zagotovi tisto pravo teksturo, ko meso skoraj samo odstopi od kosti. To je idealna jed za nedeljska družinska kosila, ko želite brez prevelikega truda postreči nekaj zares posebnega in domačega.

Sestavine za telečja rebra iz pečice (za 4 osebe)

  • 1 kg telečjih reber (v enem kosu ali narezanih)
  • 3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
  • 2 stroka česna, drobno mletega ali strtega
  • 1 žlička mlete rdeče paprike (sladke ali dimljene)
  • 1 žlička suhega rožmarina (ali vejica svežega)
  • sok ene limone
  • sol po okusu
  • sveže mlet črni poper

Postopek

1Rebra dobro operite pod hladno tekočo vodo in jih temeljito osušite s papirnatimi brisačami. Če želite, da marinada bolje prodre v meso, lahko na spodnji strani reber odstranite tanko membrano.

2Pripravite marinado. V manjši skledi zmešajte olivno olje, mlet česen, rdečo papriko, rožmarin, limonin sok, sol in sveže mlet poper. Mešajte, dokler se sestavine ne povežejo v enotno zmes.

3Rebra položite v pekač ali večjo posodo in jih z vseh strani dobro premažite s pripravljeno mešanico začimb. Pokrijte jih in pustite marinirati v hladilniku vsaj 2 uri, za najboljši rezultat pa kar čez noč.

4Pečico segrejte na 180°C. Rebra položite na pekač (lahko ga obložite s papirjem za peko za lažje čiščenje) in pecite v predhodno segreti pečici približno 1 uro in 30 minut. Med peko jih lahko občasno prelijete z lastnim sokom.

5Rebra so pečena, ko postanejo zlato rjave barve in je meso tako mehko, da se zlahka loči od kosti. Vzemite jih iz pečice in pustite počivati 10 minut, preden jih razrežete.

6Postrezite vroče, prelite s sokom od pečenja, z vašo najljubšo prilogo in uživajte v bogatem okusu.

Nasveti za popolna telečja rebra

• Meso vzemite iz hladilnika vsaj 30 minut pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo – tako se bo lepše in enakomerneje speklo.
• Če želite še bolj mehko meso, pekač prvo uro pokrijte z aluminijasto folijo, zadnjih 30 minut pa folijo odstranite, da se rebra lepo zapečejo.
• V pekač k rebrom lahko dodate narezan krompir in korenje, ki se bosta spekla v mesnem soku.
• Za bolj dimljen okus uporabite dimljeno rdečo papriko namesto navadne.
• Limonin sok v marinadi pomaga zmehčati mesna vlakna, zato ga ne izpustite.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako vem, da so rebra pečena?

Rebra so pečena, ko meso odstopi od koncev kosti za približno pol centimetra do centimeter, ob pritisku z vilicami pa je zelo mehko in se skoraj razpada.

Katero prilogo postreči zraven?

K telečjim rebrom se odlično poda pečen krompir (ki ga lahko pečete skupaj z mesom), pire krompir, rizi-bizi ali pa preprosta skleda sezonske solate za svežino.

Ali lahko uporabim druga zelišča?

Seveda. Če niste ljubitelj rožmarina, lahko uporabite timijan, žajbelj ali origano. Telečje meso je nežno in se dobro ujema z večino mediteranskih zelišč.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite