Telečja pečenka s karameliziranim korenčkom – sočna eleganca na krožniku

Znam svetuje

Telečja pečenka s karameliziranim korenčkom – sočna eleganca na krožniku je prefinjena jed, ki združuje nežno meso telečjega fileja in sladkobo glaziranega korenja. Ta uravnotežen obrok ne navduši le z okusom, temveč tudi z bogato vsebnostjo beljakovin in vitaminov. Priprava zahteva malce več pozornosti, a rezultat je mehko meso, ki se topi v ustih, in priloga, ki s svojo karamelno noto popolnoma dopolni pečenko. Idealno za svečana kosila ali praznične dni.

Sestavine za telečjo pečenko s karameliziranim korenčkom (za 4 osebe)

  • 1 kg telečjega fileja (v kosu)
  • 400 g mladega korenja
  • 50 ml oljčnega olja
  • 80 g masla
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlica medu
  • 1 dl suhega belega vina
  • 2 dl goveje jušne osnove
  • 3 stroki česna
  • sveža zelišča (timijan, rožmarin, origano)
  • 1 žlica grobo mlete soli
  • 1 žlička sveže mletega popra

Postopek

1Meso temeljito oplaknite s hladno vodo in ga osušite s papirnatimi brisačkami. Z vseh strani ga dobro natrite z grobo soljo in pustite počivati nekaj minut na sobni temperaturi.

2V manjši posodici pripravite marinado: zmešajte strt česen, sveže mleti poper, sesekljana zelišča in dve žlici oljčnega olja v gladko pasto. S to mešanico enakomerno premažite osoljeno meso.

3V ponvi segrejte 30 g masla in preostalo olje. Na vročo maščobo položite teletino in jo na hitro popecite z vseh strani (približno 2 minuti na stran), da se pore zaprejo in meso ohrani sočnost.

4Meso skupaj z maščobo prestavite v pekač. Ob stran (ne po mesu) prilijte vino in vročo jušno osnovo. Pecite v pečici, ogreti na 160 °C, približno eno uro. Med peko meso večkrat prelijte s sokovi iz pekača. Ko je pečeno, ga zavijte v alu folijo in pustite počivati 10 minut.

5Medtem ko se meso peče, pripravite korenje. V loncu zavrite osoljeno vodo. Ostrgano korenje kuhajte v vreli vodi 1 minuto, nato ugasnite ogenj in pustite korenje v vroči vodi stati še 15 minut. Nato ga odcedite.

6V široki ponvi segrejte preostalo maslo, dodajte sladkor in med. Mešajte na zmerni temperaturi, da se sladkor stopi in rahlo karamelizira. Dodajte odcejeno korenje in ga dušite nekaj minut, da se lepo oprime glazure.

7Pečenko narežite na rezine, obložite s karameliziranim korenčkom in po želji dodajte še svež paradižnik ali vejico rožmarina. Prelijte z omako od pečenja in postrezite.

Nasveti za popolno telečjo pečenko

• Meso vzemite iz hladilnika vsaj 30 minut pred peko, da se ogreje na sobno temperaturo – tako se bo enakomerno speklo.
• Za glazuro uporabite mlado korenje, saj je naravno bolj sladko in mehko.
• Počitek mesa v foliji je ključen korak, saj se sokovi, ki so med peko silili v sredino, znova enakomerno razporedijo po mesu.
• Če želite bolj gosto omako, lahko tekočino iz pekača na koncu pokuhate z žličko mrzlega masla.
• Kot priloga se odlično poda tudi kremast krompirjev pire ali široki rezanci.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako vem, da je pečenka dovolj pečena?

Najbolje je uporabiti kuhinjski termometer. Za srednje pečeno (medium) teletino naj središčna temperatura doseže med 60 °C in 65 °C. Če nimate termometra, preverite sok – ko meso prebodete, mora biti sok svetel in bister, ne krvav.

Katero vino izbrati?

Uporabite suho belo vino, kot sta sivi pinot ali chardonnay. Pomembno je, da je vino kakovostno – pravilo pravi: če vino ni dobro za pitje, ni dobro niti za kuhanje.

Ali lahko korenje pripravim v pečici skupaj z mesom?

Lahko, vendar bo rezultat drugačen. Korenje, pečeno ob mesu, bo vpilo sokove pečenke in bo manj sladko. Če želite pravi karameliziran okus in sijoč videz, je postopek v ponvi z medom in maslom boljši.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite