Telečja pečenka iz pečice z naravno omako

Znam svetuje

Telečja pečenka iz pečice z naravno omako je izvrstna izbira za posebne priložnosti, saj s svojo sočnostjo in nežnim okusom navduši prav vsakega gosta. V kombinaciji s čudovito naravno omako, ki jo pripravimo kar med pečenjem, bo ta jed resnično osvojila vaše brbončice.

Sestavine za telečjo pečenko pečeno v pečici z naravno omako

  • 1 kg telečjega fileja
  • 50 ml oljčnega olja
  • 80 g masla
  • 1 dl suhega belega vina
  • 2 dl goveje juhe ali jušne osnove
  • 1 žlica grobo mlete soli
  • 1 žlička sveže mletega popra
  • 3 stroki česna
  • sveža zelišča – timijan, origano, rožmarin bazilika, peteršilj, drobnjak…

Postopek

1Meso oplaknemo s hladno vodo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Z vseh strani ga natremo z grobo soljo in pustimo počivati nekaj minut.

2V posodici zmešamo gladko pasto, ki jo naredimo iz strtega česna, popra, svežih zelišč in dveh žlic oljčnega olja. S pripravljeno pasto natremo osoljeno meso.

3V ponvi segrejemo 30 g masla in preostalo olje in popečemo teletino z vseh strani. Pečemo približno 2 minuti na vsaki strani, tako bo meso ohranilo sočnost.

4Skupaj z maščobo, v kateri se je peklo, meso prestavimo v pekač. Prilijemo vino in vročo govejo juho (tekočine ne polivamo po mesu). Pečico segrejemo na 160°C in v segreto damo pekač, pečemo približno eno uro. Vmes sokove od pečenke polivamo po mesu.

5Čas pečenja je odvisen od velikosti pečenke in natančne temperature pečice, zato je najbolje preveriti s kuhinjskim termometrom. Notranja temperatura naj bo približno 75°C.

6Ko je pečenka pečena, jo vzemite iz pečice in pokrijte s folijo, da počiva vsaj 15 minut, preden jo narežete. Med počivanjem se bodo sokovi enakomerno porazdelili po mesu.

7Medtem ko pečenka počiva, tekočino v pekaču precedite in jo zlijte v kozico. Dodajte preostalo maslo in po potrebi še juho ali jušno osnovo ter segrejte omako na štedilniku. Kuhamo toliko časa, da dobimo lepo gosto omako.

8Meso narežemo na rezine, polijemo s pripravljeno omako in postrežemo s priljubljeno prilogo. Lahko tudi s kuhano zelenjavo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite