Šunka v testu

Znam svetuje

Kar ne sme manjkati za veliko noč, je klasična velikonočna šunka v testu.

Sestavine

  • 1 kg prekajene šunke, lahko tudi prekajen svinjski vrat
  • 500 g moke
  • 12 g kvasa
  • 50 ml dobrega oljčnega olja
  • 200 ml mlačnega mleka
  • 100 ml mlačne vode
  • 20 g masla
  • 1 jajce
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 čajna žlička soli

Priprava

1Šunko dobro operemo in kuhamo približno eno uro. Da bo še bolj sočna, jo že dan prej skuhamo v zelenjavni juhi in pustimo namakati čez noč.

2Pripravimo testo. Deciliter mleka segrejemo na sobno temperaturo, primešamo žličko sladkorja, žličko moke in nadrobljen kvas.

3Pustimo počivati, da se naredi kvasec, kar traja približno 15 minut. Moko presejemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico, v katero bomo zlili pripravljen kvasec, na obod pa zlijemo oljčno olje in ga posolimo.

4V preostalem mleku stopimo maslo in mešanico dodamo v testo. Testo dobro pregnetemo, dodajamo še mlačno vodo. Gnetemo toliko časa, da se testo ne lepi več, biti mora mehko in voljno.

5Testo pokrijemo, ga pustimo eno uro vzhajati, spet pregnetemo in še enkrat vzhajamo.

6Vzhajanega razvaljamo na en centimeter debelo in na testo položimo kuhano šunko. Potresemo jo z rožmarinom. Šunko dobro obrišemo, ovijemo v testo, robove namažemo z mrzlo vodo in dobro zlepimo.

7Pekač obložimo s peki papirjem in nanj damo testo tako, da je spoj obrnjen navzdol. Testo premažemo z jajcem in na vrhu naredimo nekaj luknjic, da lahko para med peko uhaja.

8Pečico predgrejemo na 180°C in šunko pečemo eno uro. Če se po vrhu prehitro peče, jo pokrijemo testo s peki papirjem. Ko je pečena, počakamo, da se malo ohladi, narežemo in še toplo ponudimo s hrenom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite