Ko temperature padejo in zima potrka na vrata, nas naše telo naravno vodi k toplim in hranljivim obrokom. Kislo zelje je v teh časih pravi zaveznik zdravja, bogat z vitamini in minerali, ki jih v hladnejših mesecih pogrešamo.
Med vsemi jedmi iz kislega zelja pa se segedin golaž izstopa kot prava zimska poslastica. Odkrijte skrivnost priprave segedin golaža v pečici in uživajte v njegovi bogati aromi in okusu.
Sestavine za segedin golaž iz pečice
- 800 g svinjine, vratovine in pleča
- 1 kg kislega zelja
- 500 g čebule
- 100 g pancete
- 1 liter jušne osnove
- 1 glavica česna
- 0,5 deci oljčnega olja
- sol
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 1 majhna žlička pekoče paprike
- poper v zrnu
- 2 lovorjeva lista
- nekaj brinovih jagod
- majaron
Postopek
1Meso narežemo na centimeter velike kocke. V posodi s pokrovom (takšni, ki jo lahko postavimo tudi v pečico) segrejemo oljčno olje in na njem na hitro pocvremo meso, da spremeni barvo.
2Poberemo ga iz posode, shranimo na toplem in na istem olju popražimo sesekljano čebulo. Čebuli dodamo ščepec soli, vendar ne pretiravajte, da ne bo jed zaradi kislega zelja preslana.
3Ko se čebula razpusti, dodamo v najprej narezano panceto, pocvremo, nato dodamo če česen in ko zadiši, v posodo vrnemo meso, skupaj s tekočino, ki se je nabrala na dnu.
4Dodamo vse začimbe, razen mezge. Premešamo in malo podušimo. Zalijemo z vročo jušno osnovo. Dodamo še zelje, če je prekislo ga nekoliko splahnemo pod vodo. Zelje malo narežemo, dodamo še mezgo, dobro premešamo in pustimo, da zavre.
5Medtem segrejemo pečico na 160 stopinj Celzija.
6Tekočine mora biti dovolj, da je jed pokrita. Posodo pokrijemo in za 20 minut postavimo v segreto pečico. Po 20 minutah posodo odkrijemo in pečemo še pol ure.
Nasvet
Segedin bo seveda boljši naslednji dan. Postrežemo ga s krompirjem v kosih ali kosom dobrega kruha.