Sarme iz pečice – zimski objem na krožniku

Znam svetuje

Sarme iz pečice – zimski objem na krožniku so jed, ki v Sloveniji ne sme manjkati na praznični mizi, še posebej na novega leta dan. A te dišeče zvitke iz kislega zelja, polnjene z mešanico mletega mesa, riža in začimb, lahko brez slabe vesti pripravimo tudi sredi tedna – ker preprosto tako lepo dišijo po domu. Ko se sarme počasi pečejo v pečici in se okusi mesa, dimljenih mesnin in kislega zelja prepletejo, nastane jed, ki nas spomni na otroštvo, družinska kosila in toplino kuhinje naših babic.

Pečene sarme so nekoliko drugačne od tistih, ki jih kuhamo – v pečici se razvije globlji, rahlo karameliziran okus, sokovi pa se zgostijo v čudovito omako, ki jo lahko postrežemo z domačim kruhom ali pire krompirjem. To je recept, ki ga boste želeli delati vedno znova, saj so naslednji dan še okusnejše.

Sestavine za sarme iz pečice (za 4–5 oseb)

  • 1 glava kislega zelja (za liste)
  • 500 g kislega zelja (za podlago)
  • 400 g mlete govedine
  • 200 g mlete svinjine
  • 200 g suhomesnatih izdelkov (najbolje vršičkov ali rebrc)
  • 100 g kraške pancete
  • 100 g riža
  • 1 jajce
  • 2 večji čebuli
  • 4 stroki česna
  • 50 ml oljčnega olja
  • 50 g paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 1 žlička ostre paprike
  • 1 liter goveje jušne osnove
  • šopek sesekljanega peteršilja
  • majaron, timijan, lovorjev list
  • sol in poper po okusu

Postopek priprave sarm iz pečice

1 V manjšem loncu skuhajte riž do polovice (približno 8 minut). Čebulo, česen in peteršilj drobno nasekljajte. Na ponvi segrejte polovico oljčnega olja in na njem popražite polovico čebule, dokler ne postekleni. Dodajte polovico česna in pražite še minuto, da zadiši.

2 Dodajte na kocke narezano panceto in začimbe – majaron, timijan in ščepec muškatnega oreščka. Na hitro premešajte, odstavite z ognja in pustite, da se masa nekoliko ohladi.

3 V večji skledi združite mleto meso, polkuhan riž, popraženo čebulo z začimbami, jajce, žličko sladke in ščepec ostre paprike. Vse dobro premešajte, da dobite enakomeren nadev.

4 Liste kislega zelja ločite od glave in odstranite debelejše žile. V vsak list položite za pest mesne zmesi in zavijte tesno, da dobite zvitek. Na dno večjega pekača položite polovico sesekljanega kislega zelja, po njem razporedite sarme in mednje dodajte koščke dimljenega mesa ter 2 lovorova lista. Pokrijte s preostalim zeljem.

5 Sarme potresite s sladko papriko in prelijte z vročo govejo juho, da so popolnoma pokrite. Pokrijte z aluminijasto folijo in pecite 2 uri v pečici, segreti na 175 °C. Po potrebi med peko dolivajte juho.

6 Medtem pripravite omako: na preostalem olju popražite drugo polovico čebule, dodajte česen, sladko in ostro papriko ter paradižnikov koncentrat. Po dveh urah peke odstranite folijo, sarme prelijte z omako in pecite odkrito še 40 minut, da se lepo zapečejo in rahlo porjavijo.

7 Sarme so najboljše naslednji dan, ko se okusi popolnoma prepojijo. Postrezite jih s krompirjevim pirejem, svežim kruhom ali polento in uživajte v pristnem domačem okusu.

Nasveti za popolne sarme iz pečice

• Če je zelje prekislo, ga pred uporabo splaknite z vodo.
• Za močnejši okus uporabite domačo panceto ali dimljena rebrca.
• Sarme lahko pripravite dan prej – naslednji dan so še okusnejše.
• Če želite bolj kremasto omako, dodajte žlico kisle smetane tik pred serviranjem.
• Namesto govedine lahko uporabite tudi mešano mleto meso po želji.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko sarme zamrznem?

Da, sarme se odlično obnesejo v zamrzovalniku. Ohlajene sarme zapakirajte v posodice ali vrečke, odstranite zrak in zamrznite do 3 mesece. Pred uporabo jih le počasi pogrejte v pečici ali na štedilniku.

Kako vem, da so sarme pečene?

Ko zelje postane mehko, omaka pa gosta in rahlo karamelizirana, so sarme gotove. Če jih rahlo pritisnete z vilico, se morajo nežno vdati.

S čim lahko postrežem sarme?

Sarme se odlično podajo h krompirjevemu pireju, svežemu domačemu kruhu ali polenti. Za popolno zimsko izkušnjo dodajte še kozarec rdečega vina.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite