Polnjen puran, slasten in zlato pečen, je jed, ki ne sme manjkati za praznike ali kakšne posebne obede. Predstavljamo vam ga v najboljši verziji – polnjenega s kuhanim kostanjem, puranjimi jetrci, svežimi klobasami in kančkom konjaka.
Sestavine za polnjenega purana
- 1 mlad puran
- 150 g masti ali maščobe
- juha ali voda za zalivanje
- sol
Nadev
- 100 dag kuhanega kostanja
- 30 dag puranjih jetrc
- 25 dag sveže klobase
- 10 dag mlade čebule
- 3 stroki česna
- žlica konjaka (vinjaka)
- sol
- poper
- maslo
- olje
Postopek
1Puranja jetrca narežemo na tanke rezine.
2Na maslu prepražimo mlado čebulo, česen in narezane klobase, dodamo jetra in vse še skupaj prepražimo.
3Kuhan kostanj olupimo in pretlačimo v pire ter ga zmešamo k jetrom. Posolimo, popramo in prilijemo žlico konjaka.
4Nadev dobro premešamo in z njim napolnimo purana. Odprtino previdno zašijemo. Purana damo v pekač, ga prelijemo s segretim oljem in postavimo v pečico.
5Purana pečamo približno 3 ure. Med pečenjem ga večkrat prelijemo z lastnim sokom.