Polnjen puran, slasten in zlato peฤen, je jed, ki ne sme manjkati za praznike ali kakลกne posebne obede. Predstavljamo vam ga v najboljลกi verziji – polnjenega s kuhanim kostanjem, puranjimi jetrci, sveลพimi klobasami in kanฤkom konjaka.
Sestavine za polnjenega purana
- 1 mlad puran
- 150 g masti ali maลกฤobe
- juha ali voda za zalivanje
- sol
Nadev
- 100 dag kuhanega kostanja
- 30 dag puranjih jetrc
- 25 dag sveลพe klobase
- 10 dag mlade ฤebule
- 3 stroki ฤesna
- ลพlica konjaka (vinjaka)
- sol
- poper
- maslo
- olje
Postopek
1Puranja jetrca nareลพemo na tanke rezine.
2Na maslu prepraลพimo mlado ฤebulo, ฤesen in narezane klobase, dodamo jetra in vse ลกe skupaj prepraลพimo.
3Kuhan kostanj olupimo in pretlaฤimo v pire ter ga zmeลกamo k jetrom. Posolimo, popramo in prilijemo ลพlico konjaka.
4Nadev dobro premeลกamo in z njim napolnimo purana. Odprtino previdno zaลกijemo. Purana damo v pekaฤ, ga prelijemo s segretim oljem in postavimo v peฤico.
5Purana peฤamo pribliลพno 3 ure. Med peฤenjem ga veฤkrat prelijemo z lastnim sokom.