Pečena raca je pogosta jed za različne praznike in posebne priložnosti v Sloveniji. Martinovo (11. november): Na Martinovo se praznuje novo vino, ko mošt “postane” vino. Za to priložnost se pogosto pripravljajo tradicionalne jedi, kot so pečena gos ali raca, mlinci in rdeče zelje.
Sestavine za pečeno raco
- 1 cela raca (približno 2-3 kg)
- sol
- sveže mleti črni poper
- 1 velika pomaranča, narezana na četrtine
- nekaj vejic svežega timijana
- nekaj vejic svežega rožmarina
- 2 glavi česna, prerezane na polovico
- 500 ml piščančje juhe
- 2 žlici medu
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlica koruzne moke
Postopek
1Najprej predgrejte pečico na 180 °C.
2Raco temeljito očistite znotraj in zunaj, nato jo posušite s kuhinjskimi brisačami. Potresite jo z soljo in poprom, tako znotraj kot zunaj.
3Raco napolnite z pomarančami, timijanom, rožmarinom in česnom. To ji bo dalo dodaten okus.
4Položite raco na rešetko v globokem pekaču. Dodajte piščančjo juho na dno pekača.
5Pecite raco 2-2,5 ure, dokler ni lepo zapečena in zlato rjave barve. Med peko jo večkrat prelijte s sokovi iz pekača, da bo koža ostala hrustljava.
6Približno 15 minut pred koncem pečenja, v majhni posodi zmešajte med, sojino omako in koruzno moko. To mešanico nanesite na raco in jo vrnite v pečico, da se lepo karamelizira.
7Ko je raca kuhana, jo pustite počivati 15-20 minut pred rezanjem. To bo pomagalo, da bodo sokovi ostali znotraj mesa, ko ga režete.