Ombolo v listnatem testu je poslastica, ki se je ne bo nihče branil. Popečen ombolo vedno zavijemo vsaj v pršut ali slanino, da ohrani sočnost.
Sestavine
- 1/2 kg ombola ali svinjske ribice
- 8 rezin pršuta
- listnato testo
Priprava
1Segrejemo ponev, v segreto damo oljčno olje in kos ombola. Popečemo ga z vseh strani, da dobi lepo barvo, nakar ga damo na krožnik in začinimo s soljo in mletim poprom. Že tu se lahko poigrate in dodate poper različnih okusov.
2Obložimo ga s pršutom ali panceto ter pripravimo testo. Razgrnemo ga, na sredino položimo ovit ombolo, zavijemo ga v testo in dobro preverimo, da je zaprto z vseh strani. Pomažemo ga še z vodo, da se po peki testo ne bo lomilo.
3Pekač obložimo s peki papirjem, nanj damo ombolo. Zavitek z vseh strani premažemo z razžvrkljanim jajcem, na vrhnjem delu pa z ostrim nožem naredimo tudi nekaj zarez. Potrosimo sezam in ombolo za približno 40 minut potisnemo v prej ogreto pečico na 180 °C. Če testo prehitro rjavi, ga pokrijte z alufolijo in pecite dalje.
4Naj se pečeni ombolo malo ohladi in umiri, zatem ga narežemo in postrežemo ob skledi solate.