Mesne kroglice v paradižnikovi omaki – klasika, ki nikoli ne razočara

Znam svetuje

Mesne kroglice v paradižnikovi omaki – klasika, ki nikoli ne razočara so popolna domača jed, ki združuje sočne, mehke kroglice iz mletega mesa in bogato, aromatično paradižnikovo omako. To je tista jed, ki jo imajo radi vsi – od otrok do odraslih – saj je hkrati nasitna, preprosta in polna okusa. Domače čufte so odlične za hitro kosilo ali nedeljsko družinsko pojedino, še posebej, če jih postrežete s pire krompirjem, testeninami ali polento. Vsaka žlica vas popelje v svet domače kuhinje, kjer vladata toplina in pristnost.

Sestavine za mesne kroglice v paradižnikovi omaki (za 4 osebe)

Za kroglice

  • 450 g mletega mesa (60 % govedine, 40 % svinjine)
  • 1 jajce
  • 1/2 čebule, drobno nasekljane
  • 1 strok česna
  • 2 žlici drobtin
  • 2 žlici ribanega parmezana
  • 2–3 žlice mleka
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1/2 žličke soli
  • ščepec popra
  • moka za povaljanje

Za paradižnikovo omako

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 večja čebula, nasekljana
  • 1 strok česna
  • 1 konzerva pelatov (400 g)
  • 150 ml pasiranega paradižnika
  • 100 ml vode
  • 1 žlička sladkorja
  • sol, poper po okusu
  • 1/2 žličke bazilike
  • 1/2 žličke origana
  • peteršilj za posip

Postopek priprave

1Vse sestavine za mesne kroglice dajte v večjo posodo in jih dobro premešajte. Oblikujte manjše kroglice in jih rahlo povaljajte v moki.

2V globlji ponvi segrejte olje in kroglice popecite z vseh strani, da dobijo lepo zlatorjavo barvo. Odložite jih na krožnik in pokrijte.

3V isti ponvi pripravite omako. Na olju popražite nasekljano čebulo, dodajte česen, nato pelate, pasiran paradižnik, sladkor, sol, poper, baziliko in origano. Prelijte z vodo in kuhajte 10 minut, da se omaka rahlo zgosti.

4Kroglice vrnite v omako, pokrijte in kuhajte še 20 minut na majhnem ognju, da se okusi povežejo. Na koncu dodajte sesekljan peteršilj.

Nasveti za popolne mesne kroglice v omaki

• Za sočne kroglice dodajte malo mleka v maso.
• Uporabite kombinacijo govejega in svinjskega mesa – govedina da okus, svinjina pa sočnost.
• Če imate radi bogatejši okus, dodajte malo rdečega vina v omako.
• Za bolj gladko teksturo lahko omako zmiksate s paličnim mešalnikom.
• Posujte s parmezanom tik pred serviranjem – doda slasten italijanski pridih.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Lahko mesne kroglice pripravim vnaprej?

Da, lahko jih pripravite dan prej in shranite v hladilniku. Naslednji dan jih samo pogrejte v omaki – okus bo še boljši!

S čim jih lahko postrežem?

Odlično se podajo k pire krompirju, testeninam, rižu ali polenti. Za piko na i dodajte še malo parmezana in svežega peteršilja.

Ali lahko uporabim pelate brez pasirane omake?

Seveda, pelate lahko zmešate s paličnim mešalnikom. Po želji dodajte malo več vode, da bo omaka gladka in ravno prav gosta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite