Jed je doma na primorskem, ampak dobra je pa povsod.
Sestavine
Krompirjevi krapi
- 1 kg krompirja
- 1 jajce
- 300 g ostre moke
- žlička soli
- 20 g masla
- 300 g pasirane skute
- 1/2 lončka kisle smetane
- 1 jajce
- 10 listov sveže bazilike
- šopek svežega peteršilja
- šopek svežega drobnjaka
- sol
Omaka
- 2 glavici treviškega radiča
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 dl rdečega vina
- 1 dl jušne osnove
- 150 g pancete
- sol
- oljčno olje
- poper
- žlička masla
Priprava
Krompirjevi krapi
1Krompir operemo in skuhamo v olupkih. Da ne popoka vodo malo osolimo. Kuhanega olupimo malo ohladimo in stisnemo oz zmečkamo tako, da nam ne ostanejo koščki. Na sredini naredimo jamico, damo notri eno jajce, na obod narežemo koščke masla, posujemo z ostro moko, posolimo po okusu in na hitro zgnetemo testo. Najbolje, da je krompir še mlačen.
2Če se testo preveč lepi (odvisno od krompirja), dodajamo še malo moke. Vendar, dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo. Delovno površino dobro pomokamo in na njej razvaljamo testo približno 0,5 cm na debelo. Z ostrim nožem ga narežemo na kvadratke, nekje 10 x 8 cm. Pred tem že pripravimo nadev.
3Skuto gladko zmešamo s kislo smetano, posolimo, dodamo nasekljana zelišča in jajce. Če je nadev preredek, mu dodamo malo krušnih drobtin. Na sredino vsakega kvadrata položimo eno žlico nadeva, testo prepognemo in dobro stisnemo robove. Kuhamo jih v osoljenem kropu približno 15 minut, kuhani priplavajo na vrh. Medtem pripravimo omako iz treviškega radiča.
Omaka
4Radič očistimo, operemo, osušimo in narežemo na trakove. Na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo česen, ko ta zadiši pa še radič in ob mešanju pustimo, da usahne. Pražimo kakšno minuto, nato zalijemo z vinom, dušimo dve minuti, da povre alkohol, nato pa še z jušno osnovo. Posolimo in popopramo po okusu in na zmernem ognju dušimo nekje pet minut. Odstavimo z ognja Na teflonski ponvi popražimo na tanke trakce narezano panceto in jo skupaj z žlico masla umešamo v omako z radičem.
5Krompirjeve krape dobro odcedimo, zložimo na krožnik, prelijemo z omako in okrasimo s svežim radičem.