Gluten. Kje se skriva in kje ga ni?

Znam svetuje

Gluten je beljakovina (rastlinska). Sama po sebi ni škodljiva, če le na to beljakovino naše telo ne reagira. Težavo z glutenom imajo ljudje s celiakijo, saj glutena ne morejo prebaviti. Edina oblika zdravljenja je, da glutena ljudje s celiakijo ne uživajo. Neupoštevanje brezglutenske diete se lahko konča celo s smrtjo.

Gluten vsebujejo: pšenica, rž, ječmen. Večina trgovinskih kruhov, ki niso posebej označeni, da so brezglutenski, saj v moke ponavadi mešajo tudi belo, pšenično moko. Večina peciv, testenin in pivo. Vsi izdelki, ki niso označeni kot “gluten free” zelo verjetno vsebujejo gluten bodisi so glavne sestavine pšenica, rž ali ječmen, bodisi je v izdelek dodan pivski kvas, slad, cvetni prah, škrob, pripravljene omake.

Živila, ki ne vsebujejo glutena in spadajo pod varna so: riž, soja, krompir in krompirjeva moka, koruza, bučno seme, ajdova moka. Previdni bodimo le, da moka ni mešana. Na prodajnih policah danes najdemo že veliko več brezglutenskih izdelkov kot pred leti. Moka, testenine, pripravljene omake, sladice in slano pecivo. Nakupovanje je tako vsaj malenkost lažje.

Na naši strani najdete kar nekaj brezglutenskih receptov, poskrbeli bomo, da jih v prihodnje dodamo še več.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodni recepti

Ne prezrite