Grška krompirjeva musaka je okusna tradicionalna grška jed, znana tudi kot “patates moussaka.” To je bogata in zadovoljujoča jed, ki združuje več plasti okusnih sestavin, kar ustvarja harmonično kombinacijo okusov.
Sestavine za grško krompirjevo musako
Za mesno omako
- 500 g mletega mesa (jagnjetina, govedina ali mešano)
- 1 velika čebula, sesekljana
- 2 stroka česna, sesekljana
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička suhega origana
- 1 žlička suhega timijana
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 skodelica nasekljanih paradižnikov (svežih ali iz konzerve)
- sol
- poper
Za plast krompirja
- 4 srednje veliki krompirji, olupljeni in narezani na tanke rezine
- sol
- poper
- oljčno olje za premazovanje
Za omako bešamel
- 50 g masla
- 1/2 skodelice moke
- 2 skodelici mleka
- sol
- poper
- muškatni orešček po okusu
- 2 jajci, stepeni
Postopek
1Najprej pripravite mesno omako. Na srednjem ognju segrejte oljčno olje v veliki ponvi in na njem prepražite sesekljano čebulo in česen, dokler ne postaneta mehka in stekleno prosojna.
2Dodajte mleto meso in kuhajte, dokler ne porjavi in se popolnoma razgradi. Med kuhanjem meso večkrat premešajte, da se prepreči grudice. Odcedite odvečno maščobo, če je potrebno.
3Dodajte origano, timijan, paradižnikov koncentrat, nasekljane paradižnike, sol in poper po okusu. Kuhajte omako še približno 15 minut, da se okusi združijo. Nato odstranite s toplote.
4Medtem ko se omaka kuha, pripravite plast krompirja. Olupite in narežite krompir na tanke rezine. Posolite in popoprajte rezine krompirja ter jih premažite z malo oljčnega olja.
5V pekaču za peko musake položite plast krompirja na dno. Nato na krompir položite plast pripravljene mesne omake. Ponavljajte plastenje, dokler nimate več plast krompirja na vrhu. Zaključite s plastjo mesne omake.
6Za pripravo omaka bešamel stopite maslo v ponvi na srednjem ognju. Dodajte moko in mešajte, da dobite gladko pasto. Postopoma dodajajte mleko in neprestano mešajte, dokler se omaka zgosti in postane gladka.
7Odstranite omako bešamel s toplote in ji dodajte sol, poper in muškatni orešček po okusu. Nato dodajte stepena jajca in dobro premešajte. Prelijte omako bešamel čez plast mesne omake v pekaču.
8Pekač postavite v predhodno ogreto pečico na 180 °C in pecite musako približno 45 minut ali dokler ne postane zlato rjave barve na vrhu.
9Ko je musaka pečena, pustite, da se nekaj minut ohladi, nato pa jo narežite na porcije in postrezite. Tradicionalno se musaka postreže s solato ali rezino kruha.