Mehki goveji zrezki z odlično omako.
Sestavine
- 4 goveji zrezki
- 4 šalotke
- 3 stroki česna
- šopek peteršilja
- 2 žlički gorčice
- 1 žlica gorčice s semeni
- 1 l jušne osnove
- 1 dl rdečega vina
- sol
- poper
- soda bikarbona
- 0,5 dl oljčnega olja
Priprava
1Zrezke dve uri prej rahlo potolčemo, namažemo z gorčico, izdatno namažemo z oljčnim oljem in damo v vrečko, neprodušno zapremo in vrečko shranimo v hladilniku. To lahko naredimo tudi dan prej.
2Šalotko, česen in peteršilj drobno nasekljamo. Jušno osnovo segrejemo do vrelišča. V ponev damo nekaj olja, v katerem so se marinirali zrezki in olje segrejemo. Zrezke tik pred peko malo posolimo in jih na hitro opečemo z obeh strani. Tri minute na vsaki strani bo dovolj. Zrezke poberemo iz ponve in jih shranimo na toplem.
3V isto olje damo nasekljano šalotko, malo jo posolimo in dodamo ščepec sode bikarbone. Dušimo, dokler se šalotka ne razpusti, nato dodamo česen in peteršilj. Pražimo samo toliko časa, da česen zadiši.
4Zalijemo s polovico jušne osnove, primešamo žlico gorčice s semeni, dodamo še vino in zrezke damo nazaj v ponev. Pustimo, da zavre, nato zmanjšamo temperaturo in pokrijemo. Občasno premešamo in po potrebi dolivamo jušno osnovo.
5Kuhamo, dokler zrezki niso mehki. Če ste uporabili pleče, bo dovolj ena ura, v nasprotnem primeru boste potrebovali še nekaj več časa.