Goveji ragu z rdečim vinom

Znam svetuje

Domači goveji ragu je bogata in aromatična mesna omaka, ki jo odlikuje dolgotrajno počasno kuhanje. Uporabite lahko tudi cenejše kose mesa, saj se pri počasnem dušenju zmehčajo in prepojijo z okusom rdečega vina, paradižnikove omake in zelišč. Popoln je za postrežbo z domačimi njoki, testeninami ali polento.

Sestavine za domači goveji ragu

  • 1 kg govejega mesa (vrat, pleče ali bočnik)
  • 3 čebule
  • 1 glavica česna
  • 6 korenčkov
  • 2 stebli zelene
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • 400 ml rdečega vina (refošk ali teran)
  • 700 ml jušne osnove ali goveje juhe
  • 400 ml paradižnikove omake
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlici svežega timijana ali 1 žlica suhega
  • 0,4 dl oljčnega olja
  • 1 posušen nasekljan pekoč feferon (neobvezno)
  • sol
  • poper

Postopek

1 Meso operite, obrišite in narežite na kocke. Rahlo posolite in popoprajte. V večji posodi segrejte polovico olja in meso na hitro popečite z vseh strani (v več rundah). Ko porjavi, ga prestavite na krožnik.

2 Čebulo in česen drobno nasekljajte, korenček ostrgajte in narežite, zeleno operite in narežite na majhne koščke.

3 V isti posodi segrejte preostalo olje in na srednji temperaturi pražite čebulo približno 10 minut. Dodajte česen, korenček in zeleno ter počasi pražite še 10 minut, da se zelenjava zmehča.

4 Vmešajte paradižnikovo mezgo in pražite 2 minuti, nato zalijte z vinom ter kuhajte 5 minut, da alkohol povre. Dodajte jušno osnovo, paradižnikovo omako, vse začimbe in popečeno meso. Dobro premešajte in postrgajte dno posode, da se odlepijo prijeti delci. Zmanjšajte temperaturo in počasi dušite vsaj 2 uri in pol.

5 Med kuhanjem nekajkrat premešajte, preverite okus in po potrebi dolivajte jušno osnovo.

6 Ko je meso mehko, ragu odkrijte in kuhajte še približno 30 minut, da dobite gosto in temno omako.

7 Omako lahko shranite v hladilniku do 3 dni ali jo zamrznete do 6 mesecev.

Nasveti za vrhunski okus

Za najboljšo aromo uporabite kakovostno suho rdeče vino (npr. refošk ali teran). Če želite bolj kremasto teksturo, lahko v zadnjih 30 minutah kuhanja vmešate žlico masla. Odlično se poda k domačim njokom, testeninam ali kmečkemu kruhu. Če ragu pripravite dan prej, bo okus še bolj poln.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Ali lahko uporabim drugo vrsto mesa?

Seveda, goveji ragu lahko pripravite tudi iz mešanice svinjine in govedine ali celo iz divjačine. Ključ je počasno kuhanje, da se meso zmehča.

Kaj storiti, če je omaka pregosta?

Preprosto dolijte malo jušne osnove ali vode ter dobro premešajte. Po potrebi še nekaj minut pokuhajte, da se okusi povežejo.

Ali lahko pripravim večjo količino na zalogo?

Da, goveji ragu je odličen za pripravo na zalogo. Ohlajenega razdelite v posodice in zamrznite. Ob odmrzovanju ga počasi segrevajte na nizki temperaturi, po potrebi dodajte jušno osnovo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite