Čebulna bržola združuje aromatično karamelizirano čebulo z mehko govejo bržolo, ki se počasi kuha v bogati omaki.
Recept je preprost, rezultat pa okusen in zadovoljiv obrok, ki bo zagotovo navdušil vaše brbončice. Čebulna bržola je prava poslastica za ljubitelje klasičnih mesnih jedi.
Sestavine za čebulno bržolo
- 500 g goveje bržole približno 8 zrezkov visokega hrbta
- 4 srednje velike čebule
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 glavica česna
- 1/2 l goveje juhe
- 2 žlici sojine omake
- 1 žlica rjavega sladkorja
- sol
- poper
Postopek
1Najprej rahlo potolčemo govejo bržolo s kuhinjskim kladivom, da jo zmehčamo.
2Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Česen olupimo in stremo.
3V večji ponvi segrejemo oljčno olje. Bržolo prepražimo na srednji temperaturi, da se lepo zapeče na obeh straneh. Odstranimo meso iz ponve, ga postavimo na krožnik, posolimo in popopramo po okusu.
4V ponev dodamo narezano čebulo in pražimo, dokler ne postane mehka in rahlo karamelizirana. To bo trajalo približno 10-15 minut.
5Ko je čebula karamelizirana, dodamo česen in rjavi sladkor v ponev in mešamo, dokler se sladkor ne stopi in čebula dobi lepo zlato barvo.
6V ponev z čebulo dodamo govejo juho, sojino omako in poper po okusu. Pustimo, da zavre.
7Vrnemo meso v ponev s čebulno omako. Zmanjšamo temperaturo na nizko in kuhamo pokrito približno eno uro, da se meso lepo zmehča. Občasno preverimo in po potrebi dolivamo juho.
8Ko je meso mehko, odstranimo pokrovko in kuhamo še 10-15 minut, da se omaka nekoliko zgosti.
9Postrežemo čebulno bržolo s prilogo po želji, kot so pire krompir, riž ali kruhovi cmoki. Omako polijemo čez meso in prilogo.