Kako doma medimo kaki: preprost trik za sladke in mehke plodove

Znam svetuje

Kaki je kralj jesenskega vrta, a pogosto ga poberemo ลกe trdega in trpkega. Da bi postal sladek in mehak, ga je treba “umediti”. V tem ฤlanku razkrivamo, kako to preprosto, hitro in naravno naredimo kar doma.

Kdaj je kaki primeren za medenje?

  • Mora biti intenzivno oranลพen (ne zelenkast!)
  • Trd, a ลพe polno dozorel
  • ฤŒe je ลกe preveฤ nezrel, ga pustimo nekaj dni na sobni temperaturi
Doma umeden kaki je res nekaj dobrega

Kako poteka medenje kakija?

  • 3โ€“5 trdih kakijev
  • 2 jabolki ali 1 banano
  • PVC ali stekleno posodo z zapiranjem

Postopek

1Kakije in jabolka/banano damo v posodo ali vreฤko.

2Posodo rahlo zapremo.

3Vsak drugi dan jo odpremo in prezraฤimo.

4Po 5โ€“7 dneh je kaki mehak, sladek in pripravljen za uลพivanje!

Namigi in triki

  • Za hitrejลกe zorenje uporabite banano โ€“ sproลกฤa veฤ etilena kot jabolka.
  • ฤŒe se pojavi plesen, takลกne plodove takoj odstranimo, posodo pa temeljito oฤistimo.
  • Prezraฤevanje je kljuฤnega pomena โ€“ brez tega lahko plodovi zgnijejo ali postanejo ฤrni.

Kako podaljลกamo obstojnost trdega kakija?

ฤŒe ne ลพelite, da kaki prehitro dozori:

  • Hranite ga v hladnem prostoru (idealno okoli 1 ยฐC)
  • Razporedite ga v eni plasti, da se plodovi ne dotikajo
  • Ne skladiลกฤite ga v bliลพini jabolk ali banan

Zdaj veste, kako lahko doma preprosto umedite kaki, da postane prava jesenska sladica. Brez trpkosti, brez kemikalij โ€“ le nekaj dni potrpljenja, prava temperatura in malo naravne pomoฤi jabolk ali banan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite