Kaki je kralj jesenskega vrta, a pogosto ga poberemo ลกe trdega in trpkega. Da bi postal sladek in mehak, ga je treba “umediti”. V tem ฤlanku razkrivamo, kako to preprosto, hitro in naravno naredimo kar doma.
Kdaj je kaki primeren za medenje?
- Mora biti intenzivno oranลพen (ne zelenkast!)
- Trd, a ลพe polno dozorel
- ฤe je ลกe preveฤ nezrel, ga pustimo nekaj dni na sobni temperaturi

Kako poteka medenje kakija?
- 3โ5 trdih kakijev
- 2 jabolki ali 1 banano
- PVC ali stekleno posodo z zapiranjem
Postopek
1Kakije in jabolka/banano damo v posodo ali vreฤko.
2Posodo rahlo zapremo.
3Vsak drugi dan jo odpremo in prezraฤimo.
4Po 5โ7 dneh je kaki mehak, sladek in pripravljen za uลพivanje!
Namigi in triki
- Za hitrejลกe zorenje uporabite banano โ sproลกฤa veฤ etilena kot jabolka.
- ฤe se pojavi plesen, takลกne plodove takoj odstranimo, posodo pa temeljito oฤistimo.
- Prezraฤevanje je kljuฤnega pomena โ brez tega lahko plodovi zgnijejo ali postanejo ฤrni.
Kako podaljลกamo obstojnost trdega kakija?
ฤe ne ลพelite, da kaki prehitro dozori:
- Hranite ga v hladnem prostoru (idealno okoli 1 ยฐC)
- Razporedite ga v eni plasti, da se plodovi ne dotikajo
- Ne skladiลกฤite ga v bliลพini jabolk ali banan
Zdaj veste, kako lahko doma preprosto umedite kaki, da postane prava jesenska sladica. Brez trpkosti, brez kemikalij โ le nekaj dni potrpljenja, prava temperatura in malo naravne pomoฤi jabolk ali banan.