Žemljice s sirom

Znam svetuje

Ko ob nedeljskih jutrih zadiši po sveže pečenih sirovih žemljicah, se iz postelje dvignejo prav vsi zaspanci.

Sestavine

  • 400 g moke
  • 100 ml mlačne vode
  • 75 ml mlačnega mleka
  • 50 ml oljčnega olja
  • 1/2 kocke svežega kvasa
  • žlička sladkorja
  • 2 žličke soli
  • 150 g sira – edamec


Postopek

1V mlačni vodi in mleku raztopimo sladkor, dodamo žličko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja približno 15 minut.

2Moko obvezno presejemo v večjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, na rob pa potresemo sol. Testo dobro pregnetemo, lahko najprej z električnim mešalnikom, in sicer toliko časa, da testo samo odstopi od posode. Nato ga gnetemo še z rokami, dokler se ne lepi več.

3Oblikujemo hlebček in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na toplem vzhajati približno pol ure, da naraste na dvojni volumen. Sir narežemo na majhne koščke. Vzhajano testo stresemo na pomokano površino, potresemo s sirom ter še enkrat dobro pregnetemo in vmešamo sir.

4Testo razdelimo na 12 enakih delov in oblikujemo za dlan velike kroglice. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še pol ure.

5Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija in žemljice pečemo 20 do 25 minut, oziroma dokler niso lepo zlato-rumeno zapečene. Vzamemo jih iz pečice, malo ohladimo in postrežemo še mlačne.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite