Ko ob nedeljskih jutrih zadiši po sveže pečenih sirovih žemljicah, se iz postelje dvignejo prav vsi zaspanci.
Sestavine
- 400 g moke
- 100 ml mlačne vode
- 75 ml mlačnega mleka
- 50 ml oljčnega olja
- 1/2 kocke svežega kvasa
- žlička sladkorja
- 2 žličke soli
- 150 g sira – edamec
Postopek
1V mlačni vodi in mleku raztopimo sladkor, dodamo žličko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja približno 15 minut.
2Moko obvezno presejemo v večjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, na rob pa potresemo sol. Testo dobro pregnetemo, lahko najprej z električnim mešalnikom, in sicer toliko časa, da testo samo odstopi od posode. Nato ga gnetemo še z rokami, dokler se ne lepi več.
3Oblikujemo hlebček in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na toplem vzhajati približno pol ure, da naraste na dvojni volumen. Sir narežemo na majhne koščke. Vzhajano testo stresemo na pomokano površino, potresemo s sirom ter še enkrat dobro pregnetemo in vmešamo sir.
4Testo razdelimo na 12 enakih delov in oblikujemo za dlan velike kroglice. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še pol ure.
5Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija in žemljice pečemo 20 do 25 minut, oziroma dokler niso lepo zlato-rumeno zapečene. Vzamemo jih iz pečice, malo ohladimo in postrežemo še mlačne.