Testo za pizzo brez kvasa

Znam svetuje

Naredite popolno pizzo kar brez kvasa! Naลก recept za testo, ki je lahek, hitro pripravljen in ne zahteva ฤakanja na vzhajanje kvasa. V osnovi sestavljeno iz vode, pecilnega praลกka ali vinskega kamna, soli in kakovostnega oljฤnega olja. Okusno testo, ki bo zadovoljilo vaลกo ลพeljo po domaฤi pizzi v trenutku!

Sestavine

  • 400 g bele moke
  • 250 ml vode
  • 1 pecilni praลกek ali 1 vinski kamen
  • ลพliฤka soli
  • oljฤno olje

Priprava

1Peฤico vklopimo in temperaturo nastavimo na 250 ยฐC, ฤe imamo moลพnost, temperaturo poviลกamo.

2Moko presejemo v posodo in ji vmeลกamo sol ter pecilni praลกek. Dodamo oljฤno olje in vodo ter vse sestavine zamesimo v gladko in voljno testo, oblikujemo v hlebฤek in pokrijemo. Pustimo poฤivati samo toliko ฤasa, da si pripravimo poljubne sestavine, s katerimi bomo obloลพili naลกo pizzo.

3Tukaj pravilo, da testa ne valjamo ne velja, saj se pecilni praลกek aktivira ลกele ob stiku s toploto. Testo lahko oblikujemo z rokami ali ga razvaljamo na peki papirju, ki da malo namaลพemo z oljฤnim oljem, na velikost pekaฤa. Testo preloลพimo v pekaฤ in obloลพimo s poljubnimi sestavinami.

4Peฤemo pribliลพno 10 minut, oziroma toliko ฤasa, da sta rob in dno lepo zapeฤena.

Ali ste vedeli?

Kvas je mikroorganizem, ki igra kljuฤno vlogo v procesu vzhajanja testa in fermentacije. Tu je nekaj zanimivosti o kvasu:

Kvas je gliva: Kvas spada v skupino gliv, imenovano Saccharomyces cerevisiae. Ta vrsta kvasa se pogosto uporablja pri peki kruha, pripravi piva in drugih fermentiranih ลพivil.

Fermentacija: Kvas sodeluje v procesu fermentacije, kjer pretvarja sladkor v alkohol in ogljikov dioksid. Pri peki kruha je odgovoren za vzhajanje testa, kar daje kruhu zraฤno strukturo.

Divji kvas: Kvasi so prisotni povsod v okolju, in divji kvas se lahko najde na povrลกinah sadja in zelenjave. To pomeni, da je mogoฤe nekaj kvasa dobiti tudi brez dodajanja komercialnega kvasa.

Zgodovina: Uporaba kvasa za peko kruha ima dolgo zgodovino, segajoฤo veฤ tisoฤ let nazaj. Starodavni Egipฤani so bili med prvimi, ki so sistematiฤno uporabljali kvas za pripravo kruha.

Nutritivna vrednost: Kvas vsebuje razliฤne hranilne snovi, vkljuฤno z vitamini B, minerali in beljakovinami. Poleg tega vsebuje tudi elemente, ki so koristni za prebavo.

Pivo in vino: Kvas se uporablja tudi pri proizvodnji piva in vina. V pivovarstvu se uporablja za fermentacijo sladkorja v alkohol, medtem ko v vinogradniลกtvu kvasi naravno prisotni na grozdju prispevajo k fermentaciji moลกta.

Probiotik: Nekatere vrste kvasa se uporabljajo kot probiotiki, koristni mikroorganizmi, ki lahko pozitivno vplivajo na zdravje prebavnega sistema.

Industrijska uporaba: Poleg prehrambene industrije se kvas uporablja tudi v farmacevtski in kozmetiฤni industriji, predvsem zaradi svoje sposobnosti proizvajanja razliฤnih spojin.

Razliฤne vrste kvasa: Poleg Saccharomyces cerevisiae obstajajo ลกe druge vrste kvasa, ki se uporabljajo v razliฤnih kontekstih. Na primer, kvas Saccharomyces boulardii se uporablja kot prehransko dopolnilo za podporo prebavi.

Sourdough (kislo testo): Sourdough je vrsta kruลกnega testa, ki vsebuje naravni kvas in bakterije. Ti mikroorganizmi dajejo kruhu poseben okus in teksturo.

Kvas je torej izjemno zanimiv mikroorganizem z bogato zgodovino in ลกiroko paleto uporab v prehrambni in drugih industrijah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite