Krompirjeva fokača

Morda vas zanima

- Oglas -

Kaj, če bi namesto kruha spekli to mehko in dišečo fokačo in jo ponudili ob narezkih. Tako je dobra, da jo lahko jemo kar samo, najboljša je še mlačna.

Sestavine

Testo

  • 200 g krompirja
  • 500 g mehke bele moke
  • 300 ml mlačne vode
  • 1 kocka kvasa
  • 0,3 dl dobrega oljčnega olja
  • 1 žlička soli
  • 1 ščepec sladkorja

Dodatek

  • 1/2 žlice grobe morske soli
  • 1 vejica rožmarina
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici vode

Postopek

1Krompir v olupku skuhamo do mehkega, ga olupimo in pretlačimo. Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo ščepec sladkorja in žličko moke, premešamo in počakamo, da se naredi kvasec.

2Na delovno površino presejemo moko, dodamo pretlačen krompir, obod posolimo in polijemo z oljčnim oljem. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec.

3Testo dobro pregnetemo, če je pretrdo, dodamo še malo mlačne vode. Velik pekač obložimo s peki papirjem, tega tanko premažemo z oljem, nanj postavimo dva hlebčka, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati vsaj 2 uri.

4V manjši skodelici zmešamo olje in vodo. Rožmarin osmukamo. V vzhajano testo s prsti naredimo več luknjic, dobro ga premažemo z mešanico vode in olja, potresemo z grobo soljo in rožmarinom in postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200°C.

5Pečemo približno 17-20 minut, pri čemer bodimo pozorni, da se površina ne zažge. Če preveč porjavi, pokrijemo s peki papirjem. Pečeno vzamemo iz pečice, malo ohladimo na rešetki in postrežemo.

Nasvet

6Fokači lahko dodajamo različne začimbe, tudi timijan, majaron, ali jo potresemo s koščki pancete – v vseh primerih bo odlična. 

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi