Bananin kruh je priljubljena sladica ลกtevilnih domov, znaฤilna po svoji mehki, vlaลพni teksturi in bogatem okusu banan. Ko pa zdruลพimo tradicionalne sestavine bananinega kruha z ajdovo moko, dobimo ne le okusno, ampak tudi bolj hranljivo razliฤico te priljubljene poslastice.
Ajdova moka prinaลกa rahlo oreลกฤkasto noto, ki se odliฤno poda k sladkobi banan, hkrati pa je odliฤna izbira za tiste, ki iลกฤejo brezglutensko alternativo. Ta recept je preprost, hitro pripravljen in rezultat je boลพansko diลกeฤ ajdov bananin kruh, ki se stopi v ustih. Idealna sladica za zajtrk, malico ali ob skodelici kave!
Sestavine za ajdov bananin kruh
- 3 zrele banane
- 2 jajci
- 130 g zmehฤanega masla
- 60 g medu
- 140 g ajdove moke
- 70 g bele moke
- 1 pecilni praลกek
- ลกฤepec soli
- 1/2 ลพliฤke cimeta
- 1/2 ลพliฤke grenkega kakava v prahu
Postopek
1Banane olupimo in jih z vilicami zmeฤkamo. Maslo in sladkor penasto vmeลกamo z elektriฤnim meลกalnikom. Med stalnim meลกanjem z roฤnim meลกalnikom dodamo rumenjake in jih dobro vmeลกamo v zmes.
2Dodamo pretlaฤene banane, premeลกamo in med stalnim meลกanjem poฤasi dodajamo moko, ki smo ji vmeลกali pecilni praลกek, cimet, kakav in sol. Vse sestavine dobro premeลกamo, da nastane homogena zmes.
3Beljake stepemo v ฤvrst sneg in ga z lopatko poฤasi vmeลกamo v testo. Pekaฤ za peko kruha dobro namaลพemo z maslom in vanj prelijemo zmes.
4Peฤico segrejemo na 180ยฐC in peฤemo 50 do 60 minut. Preden ga vzamemo iz peฤice, naredimo test z zobotrebcem (zobotrebec mora biti suh) in po potrebi peko podaljลกamo.