Bananin kruh je priljubljena sladica številnih domov, značilna po svoji mehki, vlažni teksturi in bogatem okusu banan. Ko pa združimo tradicionalne sestavine bananinega kruha z ajdovo moko, dobimo ne le okusno, ampak tudi bolj hranljivo različico te priljubljene poslastice.
Ajdova moka prinaša rahlo oreščkasto noto, ki se odlično poda k sladkobi banan, hkrati pa je odlična izbira za tiste, ki iščejo brezglutensko alternativo. Ta recept je preprost, hitro pripravljen in rezultat je božansko dišeč ajdov bananin kruh, ki se stopi v ustih. Idealna sladica za zajtrk, malico ali ob skodelici kave!
Sestavine za ajdov bananin kruh
- 3 zrele banane
- 2 jajci
- 130 g zmehčanega masla
- 60 g medu
- 140 g ajdove moke
- 70 g bele moke
- 1 pecilni prašek
- ščepec soli
- 1/2 žličke cimeta
- 1/2 žličke grenkega kakava v prahu
Postopek
1Banane olupimo in jih z vilicami zmečkamo. Maslo in sladkor penasto vmešamo z električnim mešalnikom. Med stalnim mešanjem z ročnim mešalnikom dodamo rumenjake in jih dobro vmešamo v zmes.
2Dodamo pretlačene banane, premešamo in med stalnim mešanjem počasi dodajamo moko, ki smo ji vmešali pecilni prašek, cimet, kakav in sol. Vse sestavine dobro premešamo, da nastane homogena zmes.
3Beljake stepemo v čvrst sneg in ga z lopatko počasi vmešamo v testo. Pekač za peko kruha dobro namažemo z maslom in vanj prelijemo zmes.
4Pečico segrejemo na 180°C in pečemo 50 do 60 minut. Preden ga vzamemo iz pečice, naredimo test z zobotrebcem (zobotrebec mora biti suh) in po potrebi peko podaljšamo.