Telečja obara s krompirjem

Znam svetuje

Odlična telečja obara s krompirjem je klasična jed, ki nas popelje nazaj v čas, ko so se kuhinje polnile z omamnimi vonjavami in srčno toplimi okusi. Pri pripravi se osredotočimo na kakovostne sestavine in počasno kuhanje, da dosežemo najboljši okus. Telečje meso, narezano na kose, se najprej rahlo popeče, da se zaprejo sokovi in se razvije bogata barva.

Nato dodamo nasekljano čebulo, ki jo počasi pražimo, da postane mehka in sladka. Dodamo nekaj česna za pikantnost in globino okusa ter začimbe, kot so lovorjev list, poper in timijan, ki dodajo aromo in karakter obari. Sledi dodajanje telečje jušne osnove ali vode, ki bo poskrbela za sočnost in bogat okus. Jed pustimo počasi vreti, da se meso mehča in okusi se prepletajo. Med kuhanjem se bo okus obare le še bolj poglabljal in jed postajala vse bolj omamna.

Ko je meso skoraj popolnoma mehko, dodamo krompir, narezan na kocke. Krompir bo absorbiral okuse obare in postal kremast ter dodal teksturo in polnost jedem. Kuhamo naprej, dokler krompir ni kuhan in obara doseže želeno gostoto.

Telečjo obaro s krompirjem postrezite v globokih krožnikih, okrašeno z nekaj svežimi zelišči, kot je peteršilj ali drobnjak. Ta tradicionalna jed je polna topline, okusa in domačnosti ter je idealna za družinsko kosilo ali posebno priložnost.

Sestavine za telečjo obaro s krompirjem

  • 3/4 kg telečjega mesa
  • 300 g jušne zelenjave
  • 5 krompirjev
  • 80 g maščobe – masla
  • 40 g moke
  • 50 g čebule
  • strok česna
  • poper
  • lovor list
  • ščepec majarona
  • kis
  • žlica vina
  • košček limone
  • sol
  • peteršilj, drobnjak

Postopek

1Meso razrežemo na malo večje kose, zelenjavo pa na manjše. Meso najprej v loncu na maščobi prepražimo, nato dodamo sesekljano čebulo, česen in začimbe. Prilijemo vodo, dodamo lovorov list, sol, poper in malo muškatnega oreščka((majaron dodamo kasneje) ter vse skupaj pustimo vreti.

2Ko je na polovico skuhano, dodamo na kocke narezan krompir in dosolimo.

3Že kuhani obari dodamo svetlo prežganje, ki ga pripravimo na maslu in z moko. Obaro še okisamo z limoninim sokom in z nekaj kapljicami vina. Po okusu lahko obari dodamo še žlico kisle smetane, za konec pa jo okrasimo s sveže nasekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite