Ko nam bo te dni zmanjkovalo moči, imejmo pripravljene nekaj štajerske kisle juhe.
Sestavine
- 1 kg svinjskih nogic (ali svinjski uhlji, pleče ali vrat)
- jušna zelenjava (korenček, peteršilj, zelena, čebula)
- poper v zrnu
- sol
- timijan
- majaron
Priprava
1Oprane svinjske nogice damo v velik lonec in prilijemo 4 l hladne vode. Dodamo jušno zelenjavo in začimbe.
2Kuhamo počasi in na majhnem ognju, da se sestavine res zmehčajo in povežejo. To traja približno 2 uri.
3Na koncu iz maščobe in moke naredimo še podmet. V ponvi in na zmernem ognju razpustimo 1 žlico svinjske masti. Ko se mast stopi, dodamo še 2 žlici moke. Mešamo, da se nam ne prismodi. Ko se moka zlato obarva, podmet dodamo juhi. Kuhamo še 5 minut.
4Ko kuhani juhi na koncu dodamo šilce katerega koli kisa, običajno pa vinskega, bo juha postala tudi kisla.