Maca – rastlina iz Andov

Morda vas zanima

- Oglas -

Maca je rastlina, ki izvira iz Andov v Južni Ameriki, predvsem iz Peruja. Ta rastlina se uporablja že tisočletja za zdravljenje različnih težav. Pomaga telesu pri soočanju s stresom in jo lahko uporabljamo za povečanje energije, vzdržljivosti, izboljšanje spolne funkcije, splošnega zdravja in dobrega počutja.

Osebna izkaznica

Ime: Maca, korenina; Lepidium meyenii

Izgled in rastišče: Maca korenina je videti kot majhna rastlina z zelnato steblo, ki zraste do višine približno 20 centimetrov. Listi so majhni in zaobljeni, cvetovi pa so majhni in beli. Raste na visokogorskih pobočjih Andov, na nadmorski višini od 3.500 do 4.500 metrov.

Zakaj jo uporabljamo?

Maca korenina vsebuje veliko hranil, vključno z vitamini, minerali, aminokislinami in maščobnimi kislinami. Študije so pokazale, da ima lahko številne zdravilne učinke, med drugim:

1Izboljša energijo in vzdržljivost: Maca je bogata z ogljikovimi hidrati, beljakovinami, vitamini B in C ter minerali, kot so železo, baker in magnezij. Vsi ti hranljivi elementi pomagajo povečati raven energije in izboljšati vzdržljivost.

2Poveča spolno slo in plodnost: Maca vsebuje spojine, ki lahko izboljšajo spolno slo ter povečajo plodnost. Študije so pokazale, da lahko uporaba mace pri moških poveča število semenčic in poveča njihovo gibljivost. Pri ženskah pa lahko pomaga uravnavati hormone, kar vodi do povečane plodnosti.

3Pomaga pri uravnavanju hormonskega ravnovesja: Maca vsebuje adaptogene spojine, ki lahko pomagajo uravnavati hormonsko ravnovesje v telesu. Te spojine lahko pomagajo zmanjšati simptome PMS-ja, menopavze in drugih hormonskih neravnovesij.

4Izboljša razpoloženje in zmanjša stres: Maca lahko pomaga zmanjšati stres in izboljšati razpoloženje. Raziskave so pokazale, da lahko uporaba mace pomaga zmanjšati simptome anksioznosti in depresije.

5Pomaga pri nadzoru krvnega sladkorja: Maca vsebuje vlaknine, ki lahko pomagajo uravnavati raven krvnega sladkorja. Poleg tega vsebuje tudi spojine, ki lahko povečajo občutljivost celic na insulin.

6Izboljša spomin in možgansko funkcijo: Maca vsebuje hranila, ki lahko izboljšajo delovanje možganov, vključno s kalcijem, magnezijem in fosforjem. Poleg tega vsebuje tudi spojine, ki lahko povečajo pretok krvi v možganih in izboljšajo spomin.

7Podpira zdravje srca in ožilja: Maca vsebuje antioksidante, ki lahko pomagajo preprečiti oksidativni stres v telesu. Poleg tega vsebuje tudi spojine, ki lahko znižujejo raven holesterola in trigliceridov v krvi.

8Pomaga pri zdravljenju kožnih težav: Macina korenina vsebuje veliko hranil, ki so pomembna za zdravje kože. Vsebuje veliko vitamina C, ki pomaga pri tvorbi kolagena, ki je pomemben gradnik kože. Poleg tega vsebuje tudi cink, ki pomaga pri zdravljenju aken in drugih vnetij kože.

9Krepi kosti in mišice: Macina korenina vsebuje kalcij, ki je ključen mineral za zdravje kosti in mišic. Kalcij je pomemben gradnik kosti, saj pomaga pri ohranjanju njihove trdnosti in strukture. Poleg tega pa je kalcij pomemben tudi za zdravje mišic, saj sodeluje pri krčenju in sproščanju mišičnih vlaken.

in še …

Podpira imunski sistem in pomaga pri preprečevanju bolezni: Macina korenina vsebuje veliko hranil, ki so pomembna za delovanje imunskega sistema. Vsebuje vitamin C, ki pomaga pri tvorbi belih krvnih celic, ki so pomembne za obrambo telesa pred okužbami. Poleg tega vsebuje tudi železo, ki pomaga pri tvorbi hemoglobina, ki prenaša kisik po telesu, kar pa pripomore k zdravju celic in tkiv.

Način uporabe mace za zdravstvene namene

Maca se lahko uporablja na različne načine za zdravstvene namene. Najbolj pogosto se uporablja v obliki prahu, ki ga dodajamo v smoothieje, sokove, jogurte in druge napitke. Maca se lahko tudi kupi v obliki kapsul ali tablet.
Priporočeni dnevni odmerek je od 1 do 3 žličk prahu ali ena do dve kapsuli.

Uporaba v kuhinji

Maca se lahko uporablja tudi v kuhinji. Uporablja se kot sestavina v kolačih, pecivu in drugih sladicah. Prav tako se lahko dodaja kruhu, juham in drugim jedem.
Priporočena dnevna količina v hrani je od 1 do 2 žlički na dan.

Varnost in stranski učinki

Maca se običajno šteje za varno, če se uporablja v priporočenih količinah. Vendar pa lahko pri nekaterih ljudeh povzroči prebavne težave, glavobole in nespečnost.
Nosečnice in doječe matere naj se pred uporabo maca korenine posvetujejo z zdravnikom.

- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Sorodna vsebina

- Oglas -

Navdušeni boste tudi nad