Prebranec iz pečice lahko pripravimo tudi s slanino ali klobaso. Pomembno je, da v posodo, v kateri pečemo prebranec, slanino dodamo ob koncu pečenja, torej zadnjih 30 minut.
Sestavine
- 700 g suhega belega fižola
- 500 g čebule
- 200 ml oljčnega olja
- suhi majaron, timijan, zelena
- 2 polni žlici mlete, rdeče paprike
- peteršilj in lovor
- 2 stroka česna
- sol, poper
- 6 -7 rezin domače suhe klobase ali slanine
Postopek
1Fižol čez noč namočimo v vodi – dodamo je dvakrat več, kot je fižola. Zjutraj vodo izijemo, nalijemo znova dvakrat več sveže vode in fižol začnemo kuhati. Kuha naj se 1 uro. Zrna ne smejo biti povsem kuhana. Ko je fižol kuhan, ga odcedimo in privarčujemo dobra 2 dcl vode, v kateri se je kuhal.
2Medtem ko se fižol kuha, čebulo narežemo na tanjše krogce, jim dodamo olje, suhe začimbe in pol kozarca sveže vode. Pustimo, naj se pokuha. Ko vidimo, da je nekaj vode izparelo, dodamo rdečo papriko in mešamo. Paprika in čebula se morata povezati, ko pa se začneta malo lepiti na dno posode, ugasnemo ogenj.
3Vzamemo ognjevarno ali glineno posodo in to, kar smo skuhali, damo noter. Torej plast čebule in plast fižola. V zmes dodajte lovorjev list, list peteršilja, res zmerno soli, saj bo slana že klobasa, ki jo bomo dali noter, ter po želji poper.Zalijemo z 2 dcl vode, ki nam je ostala od kuhanja fižola in vse premešamo.
4Ognjevarno ali glineno posodo damo v hladno pečico in jo prižgemo na 200 stopinj Celzija. Prebranec naj se peče približno 1 uro in pol.