Smetanova omaka s slanino je okusna jed, ki vas bo zagotovo navdušila. Ta preprost recept združuje kremasto smetano, hrustljavo slanino in bogat okus sira, da ustvari popolno omako za testenine, pečen krompir ali druge priljubljene jedi.
Sestavine za smetanovo omako s slanino
- 200 g slanine, narezane na majhne koščke
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 2 stroka česna, sesekljana
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 2 skodelici smetane za kuhanje (lahko uporabite tudi polnomastno smetano)
- 1/2 skodelice naribanega parmezana
- sol
- poper
- ščepec muškatnega oreščka (po želji)
Postopek
1V veliki ponvi segrejte maslo na srednji temperaturi. Dodajte narezano slanino in jo pecite, dokler ne postane hrustljava, kar traja približno 5-7 minut. Ko je slanina pečena, jo odstranite iz ponve, da se odcedi na papirnati brisači, da se odstrani odvečna maščoba.
2V isti ponvi, v kateri ste pekli slanino, dodajte sesekljano čebulo in česen. Pražite jih približno 2-3 minute ali dokler ne postanejo mehki.
3Potresite moko nad čebulo in česnom ter dobro premešajte. Kuhajte še 1-2 minuti, da se moka dobro prepraži in odstranite grudice.
4Postopoma dodajte smetano za kuhanje, medtem ko neprestano mešate, da se preprečijo grudice. Kuhajte omako na srednji temperaturi, dokler ne začne vreti, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte še nekaj minut, dokler omaka ne zgosti.
5V omako vrnite prej hrustljavo slanino in jo premešajte. Dodajte nariban parmezan in ščepec muškatnega oreščka po okusu. Kuhajte še nekaj minut, da se parmezan stopi in omaka se zgosti.
6Po potrebi dodajte sol in poper po okusu.
7Omako postrezite takoj čez kuhane testenine, pečen krompir, piščanca ali zelenjavo ter uživajte!