Kostanjeva kremna juha

Znam svetuje

Kostanjeva kremna juha je kraljica jeseni. Kostanj lahko velikokrat naberemo ลพe ob robu gozda. Kostanj se velikokrat uporablja kot nadomestek krompirja. Je poln vitaminov in mineralov.

Sestavine

  • 200 g kuhanega kostanja (olupljenega)
  • 6 dcl juลกne osnove
  • 2 rezini slanine
  • manjลกe korenje
  • 1/2 stebla zelene
  • 1/2 ลพlice masla
  • beli del pora
  • 1 ลกalotka
  • 1 kisla smetana
  • sol in poper

Postopek

1Grobo nasekljamo ลกalotko, korenje in zeleno. Na koลกฤke nareลพemo tudi slanino.

2Na zmerni temperaturi poฤasi prepraลพimo slanino. Ko je lepo hrustljavo zapeฤena, jo odstavimo na papirnato brisaฤko, da vpije maลกฤobo in pastime za kasneje.

3Iz ponve odlijemo maลกฤobo in dodamo maslo. Ko se stopi dodamo zelenjavo in jo praลพimo slabih 10min oziroma, da se zmehฤa in malce obarva.

4V veฤji lonec damo kostanj in prilijemo juลกno osnovo. Zavremo in dodamo prepraลพeno zelenjavo ter sol in poper. Kuhamo 30 minut, vrenje naj bo rahlo.

5Kuhane sestavine zmiksamo s paliฤnim meลกalnikom. ฤŒe je vse skupaj pregosto dodamo malce juลกne osnove. Juha mora vseeno biti gosta.

6ล ele, ko juho serviramo v vsak kroลพnik posebej dodamo slanino ter ลพliฤko kisle smetane. Po okusu lahko dodamo tudi kruhove kocks in peterลกilj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite