Kostanjeva kremna juha je kraljica jeseni. Kostanj lahko velikokrat naberemo ลพe ob robu gozda. Kostanj se velikokrat uporablja kot nadomestek krompirja. Je poln vitaminov in mineralov.
Sestavine
- 200 g kuhanega kostanja (olupljenega)
- 6 dcl juลกne osnove
- 2 rezini slanine
- manjลกe korenje
- 1/2 stebla zelene
- 1/2 ลพlice masla
- beli del pora
- 1 ลกalotka
- 1 kisla smetana
- sol in poper
Postopek
1Grobo nasekljamo ลกalotko, korenje in zeleno. Na koลกฤke nareลพemo tudi slanino.
2Na zmerni temperaturi poฤasi prepraลพimo slanino. Ko je lepo hrustljavo zapeฤena, jo odstavimo na papirnato brisaฤko, da vpije maลกฤobo in pastime za kasneje.
3Iz ponve odlijemo maลกฤobo in dodamo maslo. Ko se stopi dodamo zelenjavo in jo praลพimo slabih 10min oziroma, da se zmehฤa in malce obarva.
4V veฤji lonec damo kostanj in prilijemo juลกno osnovo. Zavremo in dodamo prepraลพeno zelenjavo ter sol in poper. Kuhamo 30 minut, vrenje naj bo rahlo.
5Kuhane sestavine zmiksamo s paliฤnim meลกalnikom. ฤe je vse skupaj pregosto dodamo malce juลกne osnove. Juha mora vseeno biti gosta.
6ล ele, ko juho serviramo v vsak kroลพnik posebej dodamo slanino ter ลพliฤko kisle smetane. Po okusu lahko dodamo tudi kruhove kocks in peterลกilj.