Ko pomislimo na koprive, se gotovo najprej spomnimo na nadležno koprivnico, ki jo pustijo na koži, če se jih dotaknemo. Spremenite mnenje o tej zdravilni rastlini, jo naberite in iz nje pripravite okusen obed!
Nabiranje in blanširanje
Seveda njihovo nabiranje zahteva nekaj znanja in previdnosti. Nabiramo jih na neonesnaženih območjih, pri opravilu pa so obvezni dolgi rokavi in rokavice.
Koprive najprej potopimo v hladno vodo in dobro operemo, da se znebimo prahu. Medtem zavremo osoljeno vodo, jih minuto ali dve v njej blanširamo, nato pa jih ponovno stresemo v hladno vodo. Le tako nas med pripravo ne bodo opekle.
Sestavine za juho iz kopriv
- 500 g kopriv
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- žlica masla
- 7 dl zelenjavne jušne osnove
- sladka smetana
- sol in poper
Priprava
1V ponvi razpustimo maslo in na njem prepražimo nasekljano čebulo. Ko postekleni, ji dodamo česen in pražimo, dokler ne zadiši. Nato dodamo koprive, ki smo jih pred tem blanširali, in vse skupaj dušimo približno deset minut, prilijemo jušno osnovo ter kuhamo še deset minut.
2Na koncu sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom ter dodamo sladko smetano, sol in poper.